Dansk Oscar-spænding

3 nomineringer til den danske film "Flugt" og 1 nominering til en lokal prisvinder gør årets Oscar-uddeling til noget særligt.

”And the Oscar goes to….”

Disse berømte ord skal vi snart høre igen, nærmere bestemt natten mellem søndag d. 27.3. og mandag d. 28.3., når årets store Oscargalla afholdes i det berømte Dolby Theatre på Hollywood Boulevard i Los Angeles.

Oscarstatuetten er uden tvivl den mest eftertragtede filmpris i verden, og vinder man ikke andet i sin karriere, kan man altid bryste sig af at have vundet en Oscar.

Prisuddelingen hedder egentlig Academy Awards, og den har fundet sted siden 1929, hvor en række prominente skuespillere, instruktører, producere og andet godtfolk i filmbranchen, besluttede at de ville hylde de bedste præstationer i årets filmproduktion. Vinderne af de forskellige Oscars bestemmes af medlemmerne af The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som lige nu har ca. 10.000 medlemmer, inden for mange forskellige brancher af filmindustrien.

Efter et par sløve corona-filmår, er der nu atter godt gang i filmproduktionen, hvilket afspejler sig i de mange gode film der i år kæmper om filmprisernes kongetitel. Den danske film "Flugt" (på engelsk "Flee") instrueret af Jonas Poher Rasmussen, er nomineret i ikke mindre end 3 kategorier.  Den er som den første film i Oscars historie nomineret til bedste dokumentarfilm, bedste animerede film og bedste udenlandske film. Filmen handler om drengen Amins flugt fra Afghanistan til Danmark. 

Se traileren til "Flugt" (Flee) her:

Flee Trailer | Sundance 2021

 

Set med danske øjne, er der lagt op til en spændende Oscar-uddeling. Der er nemlig endnu to andre danske produktioner med i opløbet: Bedste Dokumentarfilm, Camilla Nielssons 'President' og Bedste Liveaction Kortfilm, Martin Strange Hansens film "On my mind" om en karaoke syngende ægtemands kærlighedserklæring til sin kone. Filmen vandt den danske publikumspris på Flensburger Kurzfilmtage 2021.

Se traileren til Martin Strange-Hansen kortfilm "On my mind" her:

On My Mind Trailer

 

Der har i nogle år været ballade omkring prisuddelingen, bl.a. med ytringer om at hvide filmkunstnere er blevet favoriseret fremfor farvede skuespillere og instruktører. Akademiet har derfor optaget en lang række nye medlemmer for at øge diversiteten blandt medlemmerne.

I år har ABC, tv-selskabet der står bag transmissionen, bestemt, at nogle kategorier ikke vil blive vist live, for at skære ned på længden af den i forvejen lange udsendelse. Dette har afstedkommet stor vrede i den amerikanske filmverden, da man mener at det underkender disse pristageres profession.

Det er derfor en noget ramponeret Oscar-uddeling der for 94. gang rulles af stablen i slutningen af marts, men mon ikke det nok skal blive en flot og spændende prisfest alligevel?

Redaktørens "TOP 10"

I listen nedenfor finder du redaktørens anbefalinger:

10 højst seværdige film, der alle kan smykke sig med titlen Oscarvinder.

Green Book - Instr. Peter Farrelly. Oscar for bedste film, 2019

Birdman - Instr. Alejandro G. Iñárritu. Oscar for bedste film, 2015.

Kongens store tale - Instr. Tom Hooper. Oscar for bedste film, 2011.

Den engelske patient - Instr. Anthony Minghella. Oscar for bedste film, 1997

Mit Afrika - Instr. Sidney Pollack. Oscar for bedste film, 1986

Amadeus - Instr. Milos Forman. Oscar for bedste film, 1985

Anni Hall - Instr. Woody Allen. Oscar for bedste film, 1979

The Godfather - Instr. Francis Ford Coppola. Oscar for bedste film, 1973

Lawrence of Arabia - Instr. David Lean. Oscar for bedste film, 1963

Rebecca - Instr. Alfred Hitchcock. Oscar for bedste film, 1941.

Oscars 2022. Billede: Pixabay
Oscars 2022. Billede: Pixabay
24.03.22