Den danske film "Flugt" skriver Oscar-historie

09.02.22
Jonas Poher Rasmussens film "Flugt" har vakt opsigt i Hollywood, efter at den som den første dokumentarfilm nogensinde er blevet nomineret i 3 Oscar-kategorier. Også to andre danskere er nomineret. Bl.a. for bedste kortfilm.

Det kan således blive til hele tre fjer i hatten til Jonas Poher Rasmussen den 27. marts ved den prestigefyldte uddeling af Oscarstatuetter, efter at hans film "Flugt" har opnået at blive nomineret i den for en dokumentarfilm unikke kombination: Bedste Internationale Film, Bedste Dokumentarfilm og Bedste Animationsfilm. 

Man kan så ikke lige påstå, at filmen har været overset indtil nu.
Siden filmen vandt sin første pris, Grand Jury Prize ved Sundance Film Festival i 2021, har den modtaget ikke mindre end 123 nomineringer og 62 internationale priser, bl.a. som årets bedste europæiske dokumentarfilm og årets bedste animationsfilm ved European Film Awards 2021.

Det vil alligevel være i en helt anden klasse at få en Oscar-statuette med hjem fra Los Angeles. Især som Bedste Animationsfilm, en pris der kun én gang tidligere er blevet vundet af en ikke-engelsksproget film. Men i særdeleshed som Bedste Internationale Film, hvilket i så fald vil sætte Jonas Poher Rasmussens navn op på niveau med de tidligere danske vindere: Thomas Vinterberg, Susanne Bier, Bille August og Gabriel Axel.

Så der er lagt op til en spændende Oscar-uddeling. Der er nemlig endnu to andre danske produktioner med i opløbet: Bedste Dokumentarfilm, Camilla Nielssons 'President' og Bedste Liveaction Kortfilm, Martin Strange Hansens film "On my mind" om en karaoke syngende ægtemands kærlighedserklæring til sin kone. Filmen vandt den danske publikumspris på Flensburger Kurzfilmtage 2021.

 

Om filmen Flugt:

I "Flugt" skildrer Jonas Poher Rasmussen gymnasievennen Amin og hans rejse fra Afghanistan mod sikkerhed i Danmark. Amins historie begynder med faderens død i Kabul, da han endnu er et lille barn, og fortsætter over Moskva, hvorfra det efter flere forgæves forsøg lykkes medlemmer af hans familie at genbosætte sig i Vesteuropa.
Amins barndom er derfor defineret af perioder med venten, håb og flugt, og hans ungdomsliv af traumer og utryghed. Først efter mange overvejelser over, hvordan han kunne formidle Amins historie, fik Jonas Poher Rasmussen under en dokumentar-animationsworkshop i 2013 så ideen til løsningen: Gennem animationen kunne han sikre Amin anonymitet og dermed tryghed.


Du kan låne "Flugt" som DVD på biblioteket.
 

 

Materialer