Officielt portræt i anledning af tronjubilæet. Foto: Per Morten Abrahamsen ©
Officielt portræt i anledning af tronjubilæet. Foto: Per Morten Abrahamsen ©

Dronning Margrethe II – 50 år på tronen

06.01.22
Den 15. januar 2022 er det 50 år siden, Dronning Margrethe overtog tronen efter hendes far Frederik IX. Hun vil blive fejret i hele Danmark - også på biblioteket. (Officielt logo/ Kongehuset.dk)

Det danske Kongehus - og især Dronning Margrethe er elsket af mange sydslesvigere. Dronningens besøg i det danske mindretal i september 2019 var en kæmpe succes. Derfor vil biblioteket selvfølgelig fejre Dronningens 50 års jubilæum.  

En populær dronning

Med valgsproget "Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke" har Dronningen gennem 50 år været statsoverhoved for Danmark, Færøerne og Grønland.

Dronningen har repræsenteret Danmark i udlandet og været et samlingspunkt for den danske befolkning, hvor hun er meget populær. Dronningen er kendt som meget vidende, med kunstneriske evner og en intelligent humor. 

Dronningens nytårstale

Flere millioner mennesker kigger og lytter med når Dronningen holder sin årlige nytårstale d. 31. december kl. 18. Ikke kun i Danmark. Men også i Sydslesvig og ude omkring i alle verdenshjørner følger danskere med på TV og internet for at høre hvad Dronningen har på hjerte netop dette år. 

I Sydslesvig venter vi altid på, at hun sender sin sædvanlige hilsen til det danske mindretal - og det husker hun hvert år. Og slutter altid med ordene "Gud bevare Danmark".

Dronningen og Sydslesvig

Dronningen har flere gange været på officielt besøg i Sydslesvig. Første gang i 1978 sammen med Prins Henrik og senest fire dage i efteråret 2019, hvor hun ankom med Kongeskibet til havnen i Flensborg. Det var i forbindelse med Genforeningsjubilæet i 2020.

Både mindretallet og flertalsbefolkningen fulgte Dronningens besøg rundt i hele landsdelen og på biblioteket i Flensborg. Ja, hele Danmark fulgte begivenheden på tv.

Den kreative dronning 

Dronningen er et alsidigt og kreativt menneske, der siden 1970 har været aktivt med kunst med sin helt egen faverige stil. Hun dyker bl.a. maleri, kirketekstiler, akvareller, grafik, découpager, scenografi og broderi - og også bogillustrationer. Hun har i tidens løb illustreret både Tolkiens "Ringenes Herre", Karen Blixens "Syv fantastiske fortællinger" og H.C. Andersens eventyr "Snedronningen". 

Mange værker har været vist på udstillinger i Danmark og i udlandet – og også på Flensborg Bibliotek i 1998. Det var en minderig dag for biblioteket, da Dronningen kom til åbningen af udstillingen af hendes malerier.

Festdag på biblioteket

Vær med til at fejre 50-års jubilæet på Flensborg Bibliotek fredag d. 14. januar kl. 15. Bibliotekschef Jens M. Henriksen underholder og så vanker der ægte jubilæumslagkage. 

Tilmelding er nødvendig til dcb@dcbib.dk eller telefon 0461 86970. Begrænset antal pladser. 2G-regel. 

(Oprindelig skrevet af bibliotekar Rita Jakobsen til Flensborg Avis, Kommit d.8.1.22.)

Materialer