En globetrotter fylder 90

Hurra for Tintin!

10. januar 1929, for nøjagtig 90 år siden, stiftede verden for første gang bekendskab med Tintin, i form af stregtegningen af en ung mand med lys hårtot, som var på vej til Sovjetunionen, for at skrive en artikel hjem til Belgien.

Dette blev startskuddet til masser af eventyr og 24 albums, som strækker sig  over næsten et helt århundrede. Den belgiske tegner George Remi (født 1907- død 1983), med kunstnernavnet Hergé, opfandt ikke kun Tintin og hans hund Terry, men også den skøre og elksværdige Kaptajn Haddock, samt et helt univers af figurer. Med sin helt unikke tegnestil, satte Hergé standarder i udviklingen af den europæiske tegneserie. 

I dag fremstår Tintins oplevelser som et hovedværk indenfor tegneseriegenren og opfattes af mange som litterær kulturarv på linie med Astrid Lindgrens bøger. I Hergés værk spejler sig et helt århundredes historie: Læseren kan tage på opdagelsesrejse sammen med Tintin til Mellemøsten, Asien, Sydamerika og endda til Månen. Serien findes i dag også som tegnefilm og som computerskabt spillefilm af selveste Steven Spielberg. Sidstnævnte synes jeg dog ikke fanger de originale historiers detaljerigdom.

Hergé betingede, at ingen måtte føre hans livsværk videre. Det er godt sådan. Det gør værket bare mere fuldendt.

 

I anledning af jubilæet udgiver Forlaget Cobolt, blandt andet samlekassetter til seriens 24 standardalbum og et opslagsværk over alle Kaptajn Haddocks eder og forbandelser.

Comic wiki

Læs mere om Tintin og hele persongalleriet på:  https://comicwiki.dk/wiki/Tintin

Tintin-albummerne i oversigten nedenfor er listet i kronologisk rækkefølge (efter orig.udgivelsesår):

Hurra for Tintin
Hurra for Tintin
07.01.19