Hvordan lyder Danmark?

Lyden af Danmark ... og hvordan lyder Sydslesvig?

26.04.19
Lad os sætte Sydslesvig med på Danmarks "lyd-kort".

For første gang i verdenshistorien kortlægges lydene af et helt land.

I forbindelse med åbningen af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn, er forskningsprojektet ‘Lyden af Danmark’ skudt igang.

Uanset hvor vi befinder os, er vi konstant omgivet af lyde. Det kan være alt fra lyden af bilers dytten, klikken på et tastetur til vindens susen og havets brusen. Lyde, der stammer fra både maskiner og natur.
Men hvor meget lægger vi egentligt mærke til alle de lyde, der omgiver os, og hvor meget og hvordan påvirkes vi af de forskellige lyde?
Det ønsker Center for Makroøkologi, Evolution og Klima (CMEC) nu at undersøge, så vi kan lære at forstå dem bedre.

Målet er at få 100.000 danskere til at optage lyden af deres udendørs lokalmiljø. Når lydene er uploaded, vil et kunstigt intelligens-program på DTU analysere dem og med tiden lære at skelne mellem natur- og menneskeskabte lyde. Den samlede database bliver helt unik og vil danne grundlag for nye forskningsprojekter, der giver os mere viden og forståelse for vores allesammens Danmark.

Den første lyd i puljen blev optaget og uploaded af HKH Kronprinsesse Mary ved åbningen af Forskningens Døgn d. 24. april. Og nu er det så op til resten af Danmark at optage og indsende lyde fra hele Danmark.

For at deltage skal du gøre følgende:
1: Gå udenfor
2: Gå ind på https://lyden-af.dk/
3: Tryk på den røde knap og optag op til 30 sek.
4: Hjælp den kunstige intelligens med at genkende lydene. 

Projektet er blevet til i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet, DTU Compute, Syddansk Universitet og Carlsbergfondet med støtte fra Carlsberg Mindelegat.