Mindretallets messestand på rejsemessen i Herning i 2023
Mindretallets messestand på rejsemessen i Herning i 2023

Mindretallet på rejsemessen "Ferie for alle 2023" i Herning

25.02.23
Også i år er det danske mindretal med på rejsemessen "Ferie for alle" i Herning. Her har de mange danske besøgende mulighed for at smage på Sydslesvig, få hjælp med deres rejseplanlægning eller blot høre om mindretallet og grænselandet i en direkte samtale med en af de medvirkende frivillige.

Også dette år er mindretallet med på rejsemessen "Ferie for alle" i Herning.

Omkring 60.000 danskere besøger hvert år messen for at få inspiration til deres næste ferie. Udover alle mulige udstillere fra hele verden er også regioner fra både Tyskland og Danmark repræsenteret, som reklamerer for, at man skal gå på opdagelse i de regioner, som vi normalt kun kører igennem på motorvejen på vej til en af de store feriedestinationer.

Jörn Fischer i samtale med interesserede ved mindretallets messestand

Turisme som indgangsvinkel for oplysningsarbejdet omkring mindretallet i Danmark

Med projektet Oplev Sydslesvig har mindretallet for en del år siden valgt samme indgangsvinkel for at oplyse danskerne om mindretallet og den danske historie i Sydslesvig. Mindretallets kultur- og turismeportal gik online i 2019 med det formål, at danskere skal lokkes til at tage på udflugt eller ferie i Sydslesvig og på denne måde opleve danskheden i landsdelen.

Sydslesvig skal komme til Danmark, før danskerne kommer til Sydslesvig

Mindretallets deltagelse i rejsemessen er en vigtig del af dette koncept. På messen kan interesserede smage på Sydslesvig ved at få et lille glas Flensburger øl og høre og lære om mindretallet og grænselandet - enten i en direkte samtale med de mange frivillige fra Grænseforeningen og Sydslesvigsk Forening eller ved at deltage i en quiz, hvor hovedgevinsten i år er et ophold på Hotel Waldschlösschen i Slesvig.

Hotel Waldschlösschen har stiftet hovedgevinsten til quizzen på Rejsemessen 2023

Rejsetips fra Oplev Sydslesvigs rejsebureau

En yderligere service, som efterhånden er blevet en integreret del af messestanden, er Oplev Sydslesvigs lille rejsebureau. Her kan interesserede danskere få hjælp til deres rejseplanlægning og få printet individuelle rejsemapper med forslag til overnatning, seværdigheder, aktiviteter, turforslag og meget mere. Her bliver mindretallets mangfoldige begivenhedskalender vigtigere og vigtigere, da især koncerter og foredrag kan være en spændende og oplysende fritidsaktivitet for danske besøgende.

Oprindeligt et initiativ fra lokal Grænseforening

Messestanden er oprindeligt et initiativ fra den lokale Grænseforening fra Herning og Ikast-Brande kommune, hvor nogle ivrige frivillige startede en lille messestand op på rejsemessen, for at informere om mindretallet. Opgaven blev hurtigt større. Grænseforeningen og Sydslesvigsk Forening indgik derfor snart et formelt samarbejde, som førte til, at messestanden blev en del større med flere tilbud. Den sidste, større forandring i konceptet var redesignet af messestanden i 2020 og integrationen af Oplev-Sydslesvig.dk, hvis tilbud nu danner grundlaget for rejsebureau-tjenesten.

Der er godt gang i baren på rejsemessen i Herning

I dag har mindretallets årlige medvirken i rejsemessen udviklet sig til et frugtbart samarbejde mellem Grænseforeningen, Sydslesvigsk Forening og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, som står for den daglige drift af Oplev-Sydslesvig.dk.