Trine Dyrholm spiller Margrete 1. Foto: Wiki Commons
Trine Dyrholm spiller Margrete 1. Foto: Wiki Commons

Ny film fortæller historien om "Nordens Dronning"

20.09.21
Historien om Margrete den Første, "Nordens Dronning", har været et lidt overset men vigtigt kapitel i danmarkshistorien. Nu bliver fortællingen om hende levendegjort i ny dansk storfilm.

For et stykke tid siden, tænkte jeg, det egentlig var utroligt, at der ikke var lavet en film om Margrete 1. Hendes spændende liv og den  tidsperiode hun har regeret i, ville være et oplagt emne og jeg tænkte, hvis der nogensinde kom en film om hende, skulle det være Trine Dyrholm, der spillede hende. Og - vauv! - nu kommer den. Og så endda med min ønskekandidat i hovedrollen. Fantastisk!

Helt i tråd med tidens fokus på kvinder der skrev historie, fortæller instruktøren Charlotte Sielings film "Margrete den Første" nu historien om én af de mest betydelige danske regenter nogensinde: kvinden, der fik samlet hele Norden til det der blev Kalmarunionen 1397-1523. En union med magtcentrum i Danmark, men hvor alle rigene blev regeret efter deres egne gamle love og traditioner.

Det er blevet til en flot film, som har vagt begejstring hos anmelderne og hos publikum. Endda nutidens kvindelige danske regent Dronning Margrethe 2 synes godt om den.

Filmen havde premiere den 16. september 2021.

Materialer