Foto: eReolen.dk
Foto: eReolen.dk

Så kort og mærkeligt livet er - tillykke med de 75 år Dan Turèll

19.03.21
Alt for kort blev livet for "Onkel Danny", som ville være fyldt 75 år den 19. marts 2021.

Desværre døde forfatteren Dan Turèll af strubekræft i 1993 – bare 47 år gammel. Heldigvis nåede han at sætte tydelige og evige spor i form af såvel sit brogede forfatterskab, som sin optræden i medierne og på den danske musikscene. Han var beatnik, før resten af Danmark kom med på beatet. 
 

Vangede billeder

’Vangede billeder’ udkom i 1975 og blev Dan Turèlls folkelige gennembrud. Bogen består af barndoms- og ungdomserindringer fra Vangede-kvarteret nord for København, hvor Dan i 1950´erne trådte sine barnesko. Her blander kvarterets skæve eksistenser sig med den tiltagende middelklasse, og mange læsere har gennem årene kunnet genkende barndommens oplevelser i et forstadsmiljø. Bogen er stadig læst og elsket af unge såvel som ældre.
 

Mord-serien

Rygtet vil vide, at det var en større skattegæld, der foranledigede, at Dan Turèll gav sig i kast med at skrive krimiserien på 12 bøger, der blev indledt med ’Mord i mørket’ i 1981. Gennem alle 12 bind følger vi den unavngivne reporter, der opklarer krimigåder, som alle knytter sig til det dengang både rå og farverige Vesterbro kvarter i København.
 

Karma Cowboy

’Karma Cowboy’ udkom i 1974 og er et stort 300-siders sang- og tekstalbum, der benytter sig af flere forskellige genrer. Inspirationen fra den amerikanske beat-generation med bl.a. Allen Ginsberg og William S. Burroughs fornægter sig ikke, ligesom Turèlls musikalitet og interesse for musikken også bliver sat i svingninger her.
 

DT - en krønike om Dan Turèll og hans tid

I 2013 udgav journalist Henrik Palle en velskrevet og underholdende bog om Dan Turèll, hans samlede virke, hans familie og miljø og den tid, han levede i.
 

Onkel Danny på film

Hvis du virkelig trænger til at være i selskab med selveste Onkel Danny her på hans 75 års fødselsdag,  kan du se filmene ’Onkel Danny : portræt af en karma cowboy’ af Lars Movin eller portrætfilmen "Så kort og mærkeligt livet er".

Har du uni-login, kan du se dokumentarerne på Statens Filmcentral.

Danny og musikken

Hans tekster var i sig selv meget rytmiske, så det var oplagt at skrive musik til dem og få dem udgivet med Dan Turèll selv ved mikrofonen. Albummet "Pas på pengene" (1993) sammen med musikeren og produceren Halfdan E, er én af de smukkeste udgivelser med Dan Turèlls tekter.

Digtet "Gennem Byen Sidste Gang" er hans personlige farvel til sit elskede København -  en bevidst afsked lige inden kræften satte punktum for hans liv den 15.oktober 1993.