valgplakat1920
valgplakat1920

Film: Valgplakater og propaganda ved folkeafstemningen i Mellemslesvig i 1920

15.03.19
Hør Klaus Tolstrup Petersen, historiker og leder af Den Slesvigske Samling, fortælle om de plakater og den propaganda, som prægede valgkampen op til afstemningen i 1920 om delingen af Slesvig.

Efter 1. verdenkrigs afslutning med Versaillesfreden af 28. juni 1919 blev det besluttet, at der skulle afholdes folkeafstemninger i grænseegnene om, hvor den dansk-tyske grænse fremover skulle gå. Slesvig blev i den forbindelse opdelt i to afstemningszoner, Nordslesvig (1. zone) og Mellemslesvig (2. zone).  

Op til afstemningerne blev der både fra dansk og tysk side lavet en stor mængde propagandamateriale, som skulle appellere til den nationale ånd og overbevise vælgerne om at stemme for enten dansk eller tysk tilhørsforhold. Afstemningen i zone 1 blev afholdt den 10. februar 1920 og et stort flertal stemte for en genforening med Danmark. Godt en måned senere, den 14. marts, blev der stemt i zone 2, og her blev valgresultatet en overbevisende tysk sejr. I hvor stor grad resultatet var påvirket af den enorme mængde propaganda, vides dog ikke.

Filmen er udarbejdet i samarbejde med Den Slesvigske Samling & Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig med støtte fra Sydslesvigudvalget.  

Valgplakater og propaganda ved folkeafstemningen i Mellemslesvig i 1920 from danmarkshistorien.dk on Vimeo.