Genforeningen 1920
Genforeningen 1920

Genforening eller Slesvig delt?

28.02.20
Grænsedragning og afstemningskamp i Mellemslesvig i 1920

I Danmark anses Genforeningen i 1920 for en af de helt store begivenheder i dansk historie. Det var her ”det tabte Sønderjylland” efter krigen i 1864 kom tilbage til Danmark. Det var dog langtfra alle, der anså grænsedragningen i 1920 for en genforening.
På danmarkshistorien.dk kommer du tæt på begivenhederne i 1918-1920 i Mellemslesvig, det vil sige den del af Slesvig, der omfattede Flensborg og en række sogne umiddelbart syd for den nuværende dansk-tyske grænse.
I 2020 bliver 100-året for Genforeningen markeret, og der kommer heletiden masser af historier, bøger, film og arrangementer. På danmarkshistorien.dk kan du se dette tema med artikler og film om den lidt oversete historie i det område, der ikke blev dansk. I løbet af foråret 2020 kommer der løbende artikler og kilder til. Temaet er udarbejdet i samarbejde med Den Slesvigske Samling ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig med støtte fra Sydslesvigudvalget.

Se temaet her

Bibliotekar Malene Skov Leth har samlet en håndfuld henvisninger til gode bøger og relevante hjemmesider, som giver dig et fint overblik over begivenhederne i 1920.

Genforeningen2020 - Den officielle hjemmside for fejringen af Genforeningen 2020 med oversigt over arrangementer, historien og temaer om grænselandet.
Danmarkshistorien.dk - Dansk historie fra oldtiden til nutiden, bl.a. med tema om Genforeningen.
Rigsarkivet - Tidslinjer med tilhørende kilder.
Grænseforeningen.dk - grænselandets historie.

Materialer