Klaus Tolstrup Petersen om plakaternes rolle under folkeafstemningen i 1920
Klaus Tolstrup Petersen om plakaternes rolle under folkeafstemningen i 1920

"Grænsen er nået" - Plakatudstilling på Flensborg Bibliotek

19.05.21
Kampen om grænsedragningen i 1920 frembragte et væld af kunstværker i form af historiske afstemningsplakater, som kan opleves på plakatudstillingen "Grænsen er nået" på Flensborg Bibliotek. Her kan I derudover se Generalkonsulens åbningstale og høre historiker Klaus Tolstrup Petersen fortælle om plakaternes rolle under valgkampen.

Fra torsdag den 20. maj til og med lørdag den 19. juni vises plakatudstillingen "Grænsen er nået" på Flensborg Bibliotek

Udstillingen viser et omfattende udvalg af danske og tyske afstemningsplakater fra grænsedragningen i 1920. Derudover er der også eksempler på plakater fra nogle af de andre områder i Europa, hvor der afholdtes folkeafstemninger efter Første Verdenskrig. Plakaterne skulle overbevise vælgerne om, hvor de skulle sætte deres stemme, men der er samtidig tale om stærke og passionerede kunstværker, der på mange måder rummer essensen af de menneskelige overvejelser og følelser, der fyldte i befolkningen i perioden op til afstemningerne 10. februar og 14. marts 1920.

Generalkonsulens åbningstale og interview med historiker Klaus Tolstrup Petersen

På grund af den aktuelle situation vises udstillingen ikke i udstillingssalene, men i udlånet m.v., og der vil ikke finde en formel åbning af udstillingen sted. På grund af Corona er det ikke muligt at gennemføre en fysisk og festlig åbning af udstillingen. Generalkonsul Kim Anderesens åbningstale kan I derfor se her:

Endvidere har vores historiker Klaus Tolstrup Petersen ladet sig interviewe, for at give lidt baggrundsinformation omkring aftemningsplakaternes rolle i valgkampen op til selve afstemningen i 1920:

Samarbejde henover grænsen

Udstillingen er lavet af Dansk Plakatmuseum i Den gamle By i Aarhus. Udstillingen er et samarbejde mellem historiker Klaus Tolstrup Petersen,  Slesvigsk Samling og Sydslesvigs danske Kunstforening. Udstillingen kan ses i bibliotekets åbningstid, hvor der pt. er adgang for  publikum i en varighed af en halv time og uden tidsbestilling.

Materialer