Flensborg Avis' logo
Flensborg Avis' logo

Slægtsmesse i Flensborg

29.10.18
Slægtsforskere i Sydslesvig står ofte med et ben på hver side af grænsen. For at gøre forskningen lettere, blev der gennemført en slægtsmesse, hvor danske, tyske og frisiske organisationer var tilstede.

Artiklen er stillet til rådighed for biblioteket af Flensborg Avis, hvor den blev offentliggjort mandag den 29. oktober 2018. Ophavsmand til artiklen er Cenia Beline Bahnsen. Fotos er taget af Tim Riediger. Artiklen og fotografierne er beskyttet af ophavsretsloven og må ikke gengives uden særskilt tilladelse.

Flensborg. Der var fyldt op med boder på første sal på Flensborg Bibliotek, og i et hjørne sad der lørdag ved middagstid 15 deltagere og fik undervisning i et softwareprogram, der kan organisere familiens stamtræ. Deltagerne var alle over 50 år, og de var fuldt engagerede i at kreere deres eget stamtræ.

På messen var det muligt at komme i kontakt med organisationer lige fra Historisk Atlas fra Danmark til Arbeitsgemeinschaft Genealogie fra Slesvig-Holsten. Tre deltagere var kørt helt fra Aarhus for at gøre brug af muligheden.

- Jeg har været i gang med vores slægtsforskning i omkring 27 år og lærer hele tiden nyt, sagde Jørgen Oehlerich, der er født og opvokset i Danmark, men bærer et tysk efternavn.

- Vi har forsket i Danmark og Tyskland, og systemerne er helt forskellige. I Danmark kan man finde kirkebøgerne på nettet, men i Tyskland skal man til lokalområdet for at se kirkebøgerne. Vi har været i Egernførde og Bremen for at kigge kirkebøgerne igennem og fundet flere af vores forfædre, sagde Jørgen Oehlerich, der var på messen sammen med sin bror. Set i et historisk perspektiv, er den nuværende dansk-tyske grænse meget ny, og der har i århundreder ikke været en grænse, der adskilte menneskerne i Slesvig. Det betyder, at de mange slægtsforskere med familie i området er kommet på en stor opgave, fordi de skal navigere rundt i kilder i Danmark og Tyskland, hvor sprogene og systemerne er forskellige. På slægtsmessen var det muligt på en dag at indsamle emails og brochurer fra begge sider af grænsen.

Aktive slægtsforskere

Grænsen har dog ikke afholdt Imke Jessen fra Flensborg-området i at undersøge sin families slægt. Hun har forsket i mange år sammen med sin meget aktive søster, der opdagede, at de er i familie med Christian den Femte, der var konge af Danmark og Norge fra 1670 til 1699. Imke Jessen deltog mest af alt i messen for at høre foredraget ved professor Jürgen Udolph fra Zentrum für Namensforschung i Leipzig.

- Det er nemmere at se sammenhængene i de danske efternavne på grund af patronymsystemet, end det er i de tyske efternavne. Det viser sig, at tyske efternavne er dybt integrerede i sproget, som hele tiden udvikler sig. Tyske efternavne giver mening, når man kender til de mange dialekter, der hersker og herskede i Tyskland, sagde Udolph, der var en af fire professorer, der i løbet af messen holdt foredrag. Messedeltager Erik Gregersen har forsket i sin families historie i en snes år og er nået helt tilbage til 1400-tallet. Han har efterhånden fået kontakt til familiemedlemmer i Australien og Amerika.

- Jeg organiserede en familiefest, hvor den udenlandske familie var inviteret. Jeg havde hængt en stor plakat med et stamtræ op, så alle kunne se, hvordan de var relateret til hinanden. Det var en fantastisk oplevelse at have alle samlet, sagde Erik Gregersen, der deltog i messen, fordi han var nysgerrig og synes, at man altid kan lære noget nyt.

Historiker Marco Petersen fra Den Slesvigske Samling havde arrangeret messen og er allerede i gang med at forberede den næste, der bliver afholdt den 10. oktober 2020.