Mikrofilm læseapparat
Mikrofilm læseapparat

"Sne fra i går" - gamle lokale nyheder

30.04.21
Der er guld i gamle aviser. Langt fra alle er dog digitaliserede. Derfor har Den Slesvigske Samling anskaffet et nyt læseapparat til mikrofilm. Så nu kan du gå ombord i gamle aviser.

Af: Marco Lindenberg Petersen.

"Schnee von Gestern" eller "Nichts ist so alt wie die Zeitung von gestern". Det er velkendte tyske ordsprog. Som nyhedslandskabet har udviklet sig de seneste år, kan vi konstatere, at selv den dagsaktuelle Flensborg Avis synes forældet. "Sne fra i går", som vi sydslesvigere ville sige.
Twitter, Instagram, Facebook, radio og TV transporterer nyheder lynhurtigt rundt i verden. Sket nu - hørt nu – delt nu. Hastigheden er blevet det vigtigste i nyhedsformidlingen. Inden nogen når at sætte spørgsmålstegn og journalister når at grave dybere i begivenheden og få den ind i en kontekst, indtager en endnu nyere nyhed pladsen. Breaking News.

Evig aktuelle nyheder
Slår vi op i en gammel avis, kan vi læse om skattestigninger, utilfredshed med politik eller kvindernes kamp for rettigheder. Vi vil hurtigt se, at emnerne ikke har ændret sig så meget - bortset fra tidsrammerne. I nogle debatter synes man nærmest ikke at være kommet videre, hvilket er interessant i forhold til nutidens diskussioner. Rapporterne om ulykker eller skæbner i lokalområdet og som omtales i næsten hver en avis og ofte på adresser eller steder, vi kender, rører os stadig.

Nyt digitalt læseapparat
Det er yderst interessant at studere gamle nyheder. Hvad optog folk? Hvordan skrev man nyhedsartikler? Hvordan reklamerede man for varer?
Der er stadig et stort antal dags- og ugeaviser fra det sydlige Slesvig, der ikke som fx. Flensborg Avis findes på nettet. De findes kun på mikrofilm- eller plader. Det er en af grundene til, at biblioteket har købt en ny, digital mikrofilm-læsemaskine til Den Slesvigske Samling. Den gør det nemt at gennemse de historiske aviser og "downloade" sider, fotos eller artikler, fx. på et USB-stik.

Unik kulturarv
Vi udvider gradvist dette lager af aviser i Den Slesvigske Samling. Denne samling er en meget speciel og unik "skat", og bestemt ikke kun for slægtsforskere eller lokale historikere. De gamle aviser er spændende kilder for folk med forskellige interesser.
Så hvis du vil bladre i Flensburger Nachrichten fra fx. 1892 på skærmen, kan du gøre det i det nye forskerværksted i Den Slesvigske Samling på Flensborg Bibliotek.

Vi anbefaler tidsbestilling, da gamle aviser ikke er "sne fra i går".