Sådan søger du

Her får du de grundlæggende trin i at søge.

Der er grundlæggende to hovedregler, når du skal finde materialer i vores biblioteksbase: 1. Søgning og 2. Afgrænsning.

1. Søgning

Klik på "Søg" i topmenuen og skriv dine søgeord i søgefeltet. 

2. Afgræns din søgning

Søgeresultatet er i menuen til venstre opdelt i søgning i Biblioteksbasen (materialer) og Hjemmesiden (bibliotekets artikler). Her kan du skifte til at søge på Hjemmesiden, hvis det er det du ønsker.

Nedenunder ser du mulighederne for at afgrænse dit søgeresultat i Biblioteksbasen. Der er en lang række forslag til at afgrænse til forskellige kategorier, hvor nogle af dem kan foldes ud til flere forslag.
Hvis du afmærker et af punkterne i en boks skifter dit søgeresultat automatisk. Du kan afklikke flere (eller fjerne nogle af dine afmærkninger) i tilfældig rækkefølge, og hver gang vil dit søgeresultat skifte automatisk.
OBS: Du skal således ikke trykke på returknappen på dit tastatur eller på returpilen i din browser. Det sender dig bare helt tlbage til starten af din søgning!

3. Se dine søgeresultater i oversigten

Du kan øverst i hvert af posterne i søgeresultatet se, om en titel er en Bog, en Film, en Lydbog, en Artikel, osv.  

Nogle af titlerne er samlet under ét, så du for nemheds skyld kan se dem på én gang.
De er (som du kan se herunder) mærket som Materialesamling.

Hvis materialet er klar til at du kan låne det, så vil det være mærket med GRØNT.
Hvis det er ikke er klar til at du kan låne det, vil det være mærket med ORANGE.

OBS: Du skal dog være opmærksom på, at selvom materialet er mærket med grønt, så står det ikke nødvendigvis klar på dit lokale bibliotek. Det kan stå i Flensborg, Husum, Slesvig, Egernførde eller i bogbusserne. Derfor er du nødt til at klikke dig ind i den enkelte post, for at se under 'Se alle eksemplarer' hvor det befinder sig henne. Se mere i afsnit 5.

Søgning - screenshot

4. Sortér dit søgeresultat anderlederes - få flere resultater pr. side

Dit søgeresultat er altid sorteret efter 'Bedste match' - det vil sige i den rækkefølge, som bibliotekssystemet mener, er den mest sandsynlige for, at du vil få det du gerne vil finde øverst i søgeresultatet. Men det er ikke sikkert, at det er den måde, du gerne vil have resultatet vist på. I den drop down-menu, som er vist herunder, kan du stille om på den rækkefølge, som resultatet vises i.
Du kan i drop down-menuen ved siden af vælge at få vist flere resultater pr. side.


5. Detaljeret visning af dit søgeresultat

Når du klikker på en titel, får du adgang til alle oplysningene om et materiale, status for, om det er tilgængeligt, samt mulighed for at føje det til din Huskeliste eller at reservere det.

Herunder ser du et eksempel, hvor en bog ikke er klar til udlån. Den er som vist orange i ordet Bog, og den er orange i knappen Reserver.
Nedenunder ser du knapperne for Huskeliste og Reserver.
Her kan du tilføje den til din Huskeliste (hvis du bare vil gemme den til senere brug) eller klikke på Reserver, for at reservere bogen. Du kan selvfølgelig også reservere den, selvom den ikke er udlånt. Så vil den blive taget fra, så den er klar, når det passer dig at hente den.

Du skal være logget ind for at reservere. Men hvis du ikke er logget ind, bliver du automatisk bedt om at logge ind, hvis du klikker på Reserver.
Du kan hente materialet, når du har modtaget besked om, at det er klar til afhentning. Du kan få besked via sms og/eller mail. Du kan selv tilføje dit mobilnummer og/eller mailadresse i Indstillinger, når du er logget ind. Hvis vi ikke har dit mobilnummer eller mailadresse, får du i stedet et brevkort sendt med posten.

Under 'Detaljer om materialet' kan du evt. læse flere oplysninger.

Under 'Se alle eksemplarer' kan du bl.a. få en mere nøjagtig status på, hvor materialet befinder sig.

Søgning - screenshot

Hvis du har søgt på et tidsskrift, en årbog eller en avis, så vil der nederst i den enkelte post i stedet for 'Se alle eksemplarer' stå 'Årgange og numre' (se eksemplet herunder)
Her vælger du den årgang/det nummer du er interesseret i.
 

Husk at du altid er meget velkommen til at henvende dig på biblioteket og bede om vejledning.