Kildekritik

Alle og enhver kan lægge informationer på internettet, og indholdet vil derfor også være af varierende kvalitet - lige fra det pure opspind til videnskabelige rapporter. Derfor er det ekstremt vigtigt at udvise sund skepsis.

Det bliver sværere og sværere at gennemskue indhold på nettet og sociale medier. Den teknologiske udvikling er ikke kun til gavn, men kan også misbruges. Der er desværre mange, der udnytter internettet til at sprede fordrejede og manipulerede informationer fx. med en bestemt religiøs eller politisk dagsorden. Vi ser allerede nu hvordan man forfalsker nyheder og hvordan fx.teknologien bag Facebook giver mulighed for at sprede løgnehistorier. Helt aktuel er problematikken om billedmanipulation ved bl.a. brug af kunstig intelligens. Heldigvis er der stort fokus på problemet, og teknologisk forskning arbejder på højtryk for at imødegå og dæmme op for de meget negative elementer.

Her er et par ting du skal tænke over!

  • Hvem står bag siden? - en enkeltperson, fx. hobby, holdning eller hævntogt.
    offentlig institution, myndighed, kommerciel afsender, politisk organisation o.s.v.
     
  • Er det bevidst skjult hvem afsender er?
     
  • Hvornår er siden sidst opdateret? - indholdet kan godt være forældet, selvom siden ses "opdateret" og således også opdateret selvom opdateringsdatoen er ældre.
     
  • Det er altid en god idé, at tjekke en information i andre kilder også
     
  • Læs om fake news/falske nyheder
     
  • Udvis altid sund skepsis!