Foredrag & debat

Foredrag | Livestream: Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer

Karrikatur, som viser Gustav Johannsens ankomst til rigsdagen i Berlin. Det var her han arbejdede for en byttehandel.
Karrikatur, som viser Gustav Johannsens ankomst til rigsdagen i Berlin. Det var her han arbejdede for en byttehandel.
Det lyder måske utroligt i dag, men der har været en tid, hvor danske politikere så en win-win-situation i at bytte sig tilbage til det dengang tyske Sønderjylland med en dansk koloni som modværdi. Den 18. november kan du få hele historien på Flensborg Bibliotek - eller ved at kigge forbi vores livestream på Facebook.
Tid
15:30 - 17:00
Adresse

Norderstraße 59
24939 Flensburg
Tyskland

Arrangementet er en del af “Bibliotekernes festival for historie”

Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer. Det kan i dag lyde som lidt af et luftkastel. Ikke desto mindre mente flere danske politikere i tiden efter 1864, at en byttehandel, hvor Danmark fik Sønderjylland retur mod at afstå De Vestindiske Øer til Tyskland, var en mulig løsning på det sønderjyske spørgsmål.

En koloni, der drænede statskassen

Flere forskellige statsministre fra Bluhme i 1864 til I.C. Christensen i 1906 bragte emnet på banen, og på mange måder forekom en byttehandel da også som en nærliggende løsning i datiden. Danmark ville genvinde det tabte Sønderjylland samtidig med, at man kom af med en koloni, som drænede statskassen, mens tyskerne kunne sikre sig nogle attraktive flådestøttepunkter i Caribien.

Foredrag ved historiker Klaus Tolstrup Petersen

I dette foredrag fortælles historien om de danske forsøg på at udnytte De Vestindiske Øer som et bytteobjekt, og om dette var et seriøst alternativ til at sælge øerne til USA.

Foredrag ved historiker Klaus Tolstrup Petersen, Den Slesvigske Samling, Dansk Centralbibliotek.

Livestream til hele Danmark

Foredraget er en del af “Bibliotekernes festival for historie” og finder sted på Flensborg Bibliotek. Det streames til hele Danmark, og man kan se det hjemme via Facebook.

Det er også muligt at deltage i foredraget på Flensborg Bibliotek.

Tilmelding

Fri entré. Tilmeld dig her! (kun nødvendig, hvis du deltager offline på Flensborg Bibliotek)

Mød op 15:20, så alle har fundet en plads, inden biblioteket streamer til hele Danmark og Sydslesvig.

Bibliotekernes festival for historie

»Med lånte fjer« er temaet for »Bibliotekernes festival for historie«, som finder sted fra den 18. – 23. november 2024. Her kan du komme til foredrag med oplægsholdere med et skarpt blik på fortiden og vores vej til nutiden – på biblioteket eller hjemme i din sofa.