Foredrag & debat

Gehrdt de Lichtenberg

Maleri af Gehrdt de Lichtenberg (1697-1764)
Maleri af Gehrdt de Lichtenberg (1697-1764)
Gehrdt de Lichtenberg, som blev født i Horsens, men hvis forældre stammede fra Flensborg, var en usædvanlig mand med en imponerende livsbane. Den 4. september kan du høre Annette Hoff fortælle om den jyske godsejer, der bl.a. var den største jyske pengeudlåner i 1700-årene.
Tid
17:00 - 19:00
Pris
Pr. person: 38 kr.
Adresse

Norderstraße 59
24939 Flensburg
Tyskland

Anette Hoff fortæller om den succesrige købmand, fabrikant, godsejer og pengeudlåner, som havde sin skolegang i Flensborg.

Forældre fra Flensborg

Gehrdt de Lichtenberg blev født 1697 i Horsens, men begge hans forældre stammede fra Flensborg.

Hans mor, Gedske Lichtenberg, der blev stammoder til den adelige danske Lichtenberg-familie, voksede op i Heiligengeistgang i en velhavende snedkerfamilie, der havde aner helt tilbage til 1500-årenes Flensborg.

Skolegang i Flensborg

Foredraget tager sit udgangspunkt i den lille drengs opvækst og skolegang, som i de første år var præget af, at hans mor Gedske Lichtenberg døde ved hans fødsel i 1697. Han voksede op i sin fars og morbrors købmandsgård på Søndergade i Horsens og kaldte dem begge for sine fædre. I 1711 blev han sendt ned til sin familie i Flensborg for at have sin skolegang her frem til 1717.

En imponerende livsbane

Hør om den usædvanlige mands imponerende livsbane, der førte til, at han i 1750'erne ejede 11 jyske herregårde, 20 kirker samt flere fabriksanlæg. Han var tillige den største jyske pengeudlåner i første halvdel af 1700-årene.

Om foredragsholderen

Annette Hoff, fhv. museumsinspektør, dr.phil., fortæller og viser smukke billeder fra Gehrdt de Lichtenbergs opvækst og skolegang i Flensborg, fra hans herregårde, kirker og familiens gamle købmandsgård, som han i 1749 lod ombygge til et prangende købstadspalæ.

Entré: 5 Euro. 

Køb din billet her!

Arrangeret af Dansk Centralbibliotek og Sydslesvigs Folkeuniversitet

Foredragsholder Annette Hoff
Foredragsholder Annette Hoff
Bogforside: Gehrdt de Lichtenberg
Bogforside: Gehrdt de Lichtenberg