Foredrag & debat

Spejlbilleder og molekyler

Spejlbilleder og molekyler
Spejlbilleder og molekyler
Spejlbillede-molekyler består af samme atomer, men er et spejlbillede af hinanden. Det ene kan være vital for os, mens den anden version kan være giftig. Derfor er det afgørende at forstå molekylernes struktur – bl.a. når der udvikles nye lægemidler. Vær med, når kemiker Karl Anker Jørgensen dykker ned i molekylernes verden sammen med os.
Tid
18:55 - 20:30
Adresse

Norderstraße 59
24939 Flensburg
Tyskland

Dine to hænder er ikke ens: Den ene hånd er et spejlbillede af den anden. På samme måde er det med en række vitale molekyler inden i os og omkring os – livets molekyler. De består af samme slags atomer, men er spejlbilleder af hinanden. Forunderligt nok er det ofte kun den ene af de to spejlbillede-versioner af disse molekyler, der forekommer i os mennesker.

Hvad har duften af basilikum og jordbær med hinanden at gøre?

Ligesom kun højre hånd passer i en højre-handske, er det med spejlbillede-molekyler og receptorer for kroppens sanser: F.eks. har molekylet, som passer i vores receptor for duften af jordbær, en spejlbillede-version – og dét molekyle sanser vi som duften af basilikum.

Spejlbilleder kan udgøre forskellen mellem giftig og ikke-giftig

For andre molekyler kan den ene spejlbillede-version være vital for os, mens den anden version kan være giftig eller ligefrem dødelig.

Derfor er den rumlige opbygning af f.eks. et lægemiddel ofte af afgørende betydning for dets biologiske og derigennem helbredsmæssige effekt.

Hør om nye lægemiddeler og spejlbillede-molekylers rolle i udviklingen af disse

Under foredraget vil du høre eksempler på, hvordan Aarhus-forskere har bidraget til udvikling af nye lægemidler på grund af deres ekspertise i molekyler og deres spejlbilleder, og hvordan denne nye forskning kan bidrage til en mere bæredygtig fremstilling af lægemidler.

Du vil også høre om hvordan spejlbillede-molekyler påvirker vores liv og omgivende samfund.

Tilmelding

Vær med på Flensborg Bibliotek, når vi følger foredraget, som streames live fra søauditorierne på Aarhus Universitet.

Frit entré.

Hvad er Offentlige foredrag i Naturvidenskab?

Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab kommer du tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. 

Foredragene livestreames fra Søauditorierne på Aarhus Universitet og arrangeres af Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet, og udbydes sammen med Carlsbergfondet.