Stærke kvinder
I år fylder Pippi Langstrømpe 80 år. Udover Pippi, som jo var en helt usædvanlig stærk pige på mange måder, findes der også en del andre stærke kvinder, der har sat deres spor i de nordiske samfund. Her er bøgerne, som fortæller deres historie.

Pippi Langstrømpe fylder 80 år i år. I juli og august fejrer biblioteket derfor Pippi og kvinder, der er (eller var) lige så stærke som hende. Der vil være en stor Pippi-fest den 19. juli og andre Pippi-aktiviteter for børn, men du vil også kunne finde masser af bøger om stærke kvinder. Dem udstiller vi nemlig på Flensborg Bibliotek.
Du kan blandt andet læse om internationale kvinder som nobelprisvinderen Marie Curie, kunstneren Frida Kahlo eller popstjernen Taylor Swift. Men vi har også stort fokus på stærke danske kvinder. Her er nogle særlige danske kvinder, som vi har bøger om til både børn og voksne.

Inge Lehmann
"Du aner ikke, hvor mange inkompetente mænd jeg måtte konkurrere mod forgæves.”
Den danske forsker Inge Lehmann (1888-1993) var den første kvindelige seismolog. Hun opdagede, at Jorden har en fast indre kerne.
Du kan blandt andet læse om hende i Lotte Kaa Andersens roman Den inderste kerne, i Hanne Stragers biografi Skyggezone eller i Sussi Bechs tegneserie Inge Lehmann: Jordens inderste kerne.
Børn og familier kan læse Jakob Lund Pedersens billedbog Inge Lehmann opdager jordens kerne.

Marie Hammer
”Jeg brugte 50 år på at få de små dyr i tale, inden jeg endelig kunne samle Jorden, som man samler et simpelt puslespil, og jeg er naturligvis stolt over, at jeg har nået mit mål.”
Marie Hammer (1907-2002) var en dansk zoolog og dr.phil. med speciale i mosmider. Hun rejste rundt i store dele af verden og indsamlede mider. Hendes forskning beviste Wegeners kontinentaldriftsteori, der ikke var anerkendt endnu.
Læs for eksempel Eva Tinds roman Kvinden der samlede verden for voksne eller Jakob Lund Pedersens billedbog Marie Hammer og mosmiderne for børn.

Else Marie Pade
"Kvinde i en mandsdomineret verden"
Den danske komponist Else Marie Pade (1924-2016) var pioner inden for elektronisk musik. Hun var også aktiv i modstandsbevægelsen, hvilket førte til, at hun blev anholdt af Gestapo og sat i Frøslevlejren.
Voksne kan læse Henrik Marstals biografi Else Marie Pade: 1924-2016, og børn kan læse Anja Hitz’ og Sille Jensens billedbog Du larmer!

Lise Nørgaard
"Evnen til at blive vred og protestere er vigtig. Det er den, der holder os flydende. Man skal råbe op, ellers vil verden ikke flytte sig. Og så vil intet blive anderledes.”
Lise Nørgaard (1917-2023) var en dansk journalist, redaktør og forfatter. Hun drømte tidligt om at blive journalist og trodsede forventningerne til, hvad piger kunne og skulle. Hun kæmpede for kvinders rettigheder og er kendt for sin stærke personlighed og for de stærke kvinder i sine værker – især i tv-serien Matador.
Lise - et livsværk er en samling af Lise Nørgaards bedste artikler og tekster. Du kan også læse Jakob Wendt Jensens Lise Nørgaard: de første 100 år eller børnebogen Lise Nørgaard: en lille journalist af Pernille E.

Tove Ditlevsen
“Med ingen kan man dele sine inderste tanker. Det vigtigste i verden er man alene med.”
Tove Ditlevsen (1917 - 1976) har haft et hårdt liv: Arbejderbarndommen på Vesterbro, et turbulent kærlighedsliv med fire ægteskaber og lange sygdomsperioder. Men det, der udfordrede hende mest i hendes privatliv, var også den vigtigste inspirationskilde til hendes forfatterskab.
I Ditlevsen: En biografi tegner Jens Andersen det hidtil mest nuancerede portræt af forfatteren.

Astrid Lindgren
"Nogle gange må man gøre ting, også selvom det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort!"
Astrid Lindgren er kendt over hele verden for sine mange børnebøger som Emil fra Lønneberg eller Brødrende Løvehjerte.
Hendes mest kendte figur er dog Pippi Langstrømpe, som har udviklet sig til et litterarisk forbillede for kvindebevægelsen, og som i øvrigt fylder 80 i år.

Nielsine Nielsen
"Det var en bevæget tid at leve i. Jeg følte mig at stå i en undtagelsestilling, og at jeg måtte gøre mine sager godt, for at vore modstandere ikke skulle hovere."
Nielsine Nielsen var Danmarks første kvindelige læge og akademiker og en af landets første kvindesagsforkæmpere.
Nielsine Nielsen: Danmarks første læge og akademiker byder udover den biografiske fortælling på helt nye afsløringer om hendes liv og ungdom baseret på hendes fornylig fundne dagbog.

Greta Thunberg
"Jeg tror, at verden har brug for mange flere unge vrede kvinder. Med alt, hvad der foregår lige nu, er det det, vi har mest brug for."
Den verdensberømte klimaaktivist Greta Thunberg var kun 16 år, da hun besluttede sig for at råbe verdens politikere op i sin kamp for at redde klimaet.
Scener fra hjertet er historien bag. Her fortæller familien, hvordan de taklede en personlig krise ved at skuldre noget, der var endnu
større: klimakrisen.