Hvad skal vi ha’ til aftensmad?
Er dette også et spørgsmål, der tit bliver stillet hjemme hos jer? I efteråret sætter biblioteket spot på dansk madkultur. Så kig forbi biblioteket, og bliv inspireret til nye madoplevelser hjemme hos jer.
Af Katrine Dinitzen

Både børn og voksne har godt af at være “madmodige”. For nogle er det modigt at smage på noget nyt og ukendt. For andre kræver det mod at udfolde sig kreativt i køkkenet. For forældre kan det både kræve mod og tålmodighed at tage børn med i køkkenet og give dem mulighed for at udfolde sig kreativt og lære det håndværk, det er at lave mad.
Madkultur – hvad er det egentlig?
Madkultur er ikke ligegyldig. Vores forhold til mad har både betydning for sundhed og trivsel og sætter også et aftryk klimamæssigt. Madkultur handler både om, hvad vi putter på tallerkenerne, og hvilken ramme vi sætter om vores måltid. Foregår det f.eks. med eller uden skærme. Laver I selv mad fra bunden, eller bruger I måske mange instant-produkter i dagligdagen? Hjælpes I ad med madlavningen, eller er det ofte den samme, der sørger for de store måltider? Eller køber I jer måske til nemmere løsninger? Måske laver I madplaner, eller måske er det køledisken, der bestemmer hver eftermiddag, når I handler ind på vej hjem fra arbejde.
Ofte gør vi det, vi nu engang får til at passe bedst ind i en travl hverdag. Men det kan også være godt at stoppe op og overveje, om madkulturen hjemme hos jer er, som I gerne vil have den.
Spot på dansk madkultur
I de næste uger sætter biblioteket spot på dansk madkultur med forskellige udstillinger. Så hvis I trænger til inspiration og nye input til, hvordan I sammen kan skabe gode og smagfulde oplevelser hjemme i køkkenet, så kig forbi biblioteket, og snup en bog, en madchallenge eller forskellige opskrifter med hjem.
Bøger til en hver smag
På biblioteket finder I bl.a. kogebøger, både til børn og voksne, men også et udvalg af fagbøger om forskellige kostformer m.m. For mindre børn er der billedbøger og højtlæsningsbøger på hylderne, som f.eks. forklarer, hvor vores mad kommer fra, eller hvordan man laver skør mad. Større børn kan give sig i kast med nogle af vores selvlæsningsbøger om f.eks. madspild, kost og fordøjelse, eller hvordan man starter sin første køkkenhave.
Danmarks nye livret og madmix
Også på DR er der fokus på den danske madkultur i efteråret, bl.a. med programmet Danmarks nye livret, hvor forskellige familier dyster om at skabe Danmarks nye livret. Der er også programmet Madmix på DR Ramasjang, som skal give børn mod på selv at gå i køkkenet.
Du kan se programmerne ved at oprette en bruger på www.dr.dk.