Foredrag & debat

Hitlers mænd: Værnemagtens kommandanter i Danmark

Besættelsesmagtens generaler i Danmark
Besættelsesmagtens generaler i Danmark
Besættelsespolitikken i Danmark var især præget af nogle enkelte nøglepersoner. Her kan du høre museumsinspektør Jens Andersen og historiker Mogens Rostgaard Nissen fortælle om de enkelte aktører, og hvordan deres beslutninger havde indflydelse på forholdet mellem det danske samfund og den tyske besættelsesmagt.
Tid
16:00 - 17:30
Pris
Billet (normalpris): € 5
Adresse

Norderstraße 59
24939 Flensburg
Tyskland

Den 4. november kommer museumsinspektør Jens Andersen og historiker Mogens Rostgaard Nissen i deres foredrag ind på forskellige nøglepersoner, som havde afgørende indflydelse på den tyske besættelsespolitik i Danmark.

Værnemagtens kommandanter i Danmark og deres besættelsespolitik

Under de fem års tysk besættelse af Danmark sad fire tyske generaler på posten som øverstkommanderende for besættelsestropperne. I løbet af de fem år ændrede besættelsesmagtens holdning og adfærd overfor det danske samfund sig dramatisk. Vi skal se på, hvem de fire generaler var, og den besættelsespolitik, som de hver især gennemførte.

Foredrag ved Jens Andersen, museumsinspektør, Bunkermuseum Hanstholm, Museum Thy

Cécil von Renthe-Fink - diplomatiets mand

Cécil von Renthe-Fink var tysk gesandt i Danmark i perioden 1936-1942. Det gør ham automatisk til en vigtig skikkelse i nyere dansk historie. Han fik afgørende indflydelse på udformningen af det dansk-tyske samarbejde, der udviklede sig i den første halvdel af den tyske besættelse af Danmark.

Foredrag ved Mogens Rostgaard Nissen, leder af Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

Billetter

Entré: 5 Euro.

Om foredragsrækken “Hitlers Mænd”

I juni i år udkom “På førerens ordre. Hitlers mænd i Danmark 1933-1945” på Aarhus Universitetsforlag.

Danmarks militærstrategiske betydning og den særlige fredsbesættelsesordning, som var et særtilfælde i krigens Europa, var grundpiller i de tyske udsendinges fremfærd i Danmark. I foredragsrækken er der fokus på et udvalg af de embedsmænd, værnemagtsofficerer, politi- og SS-folk, der spillede en rolle i udfoldelsen af naziregimets besættelsespolitik – hvem var de, hvilken forskelligartet social, politisk og karrieremæssig baggrund bragte de med sig, og hvordan håndterede de det danske ”Sonderfall”? Samtidig kaster foredragene lys over de magtstrukturer og rammer, Hitlers mænd i Danmark var underlagt, og den politiske linje, de fulgte og førte.

Arrangeret af Dansk Centralbibliotek og Sydslesvigs Folkeuniversitet