Keld Conradsen

Keld Conradsen

Keld Conradsen skriver med historisk tyngde og personlig nerve om identitet, grænseland, ulighed og relationer. Hans anmelderroste romaner forbinder det nære med det globale, det fortidige med nutiden – senest i familiekrøniken Trampemarchen fra 2024.

Forfatter Keld Conradsen. Photo: Kåre Viemose
Forfatter Keld Conradsen. Photo: Kåre Viemose

I efteråret 2024 udgav Keld Conradsen »Trampemarchen«, som var undervejs i otte år. Romanen er vokset ud af hans familiehistorie i mellemkrigstidens Sønderjylland, hvor skellet mellem dansk og tysk splittede familier.

»Det tog mig otte år og adskillige vildfarelser at gøre bogen færdig. Men sådan er det med historier, når de kommer til verden – de følger ikke lineære veje«, skriver Keld Conradsen indledningsvis i »Trampemarchen«.

 

»Trampemarchen« giver et godt tidsbillede af mennesker i Aabenraa og omegn i 1920’erne og 1930’erne med klasseforskelle, nationale konflikter, kærlighed og sorg.

I persongalleriet er blandt andet Ståljosef, havnearbejder og kommunist. Hans kæreste Emma, sygeplejerske og anarkist. Tyske onkel Rudolf, som kaster sig i armene på Hitler, og danske onkel Harald, som frygter en invasion og kæmper imod.

Selv om romanen er vokset ud af Conradsens egen familiehistorie og af hans opvækst i grænselandet, er alle romanens personer fiktive, men de er vokset ud af samtidige kilder og historiske udlægninger, og flere af historierne er fortalt af Kelds onkel, der blev 103 år gammel.

I indledningen til romanen skriver Conradsen: »Da jeg først var kommet i gang med denne historie, gik det hurtigt op for mig, at den havde ventet på mig altid. Jeg ved nu, at den strømmer i mit blod – og at den har noget vigtigt at sige nutiden.«

Byen og havet

Keld Conradsen er uddannet geolog og filosof, hvilket skinner igennem i »Byen og havet«, som udkom i 2022. To unge mænd forsøger i 1980’erne at finde svar på livets store spørgsmål både i deres fag og litteraturen. I 1960'erne finder en studerende et afgørende bevis for den nye og revolutionerende teori om kontinenternes drift. Men det geologiske miljø er ikke klar til teorien, og hun ender med at tage sit liv. De to historier bindes sammen, da fortælleren prøver at løse gåden om den unge studerende. Det er en roman om relationer og sammenhænge på tværs af årtier og om den geologiske videnskabs store erkendelser

»Jeg forsøger at skrive litteratur, der åbner verden for læseren. For mig er geologien med til at åbne verden. Dét som geologien blandt andet kan, er at den kan give et blik på verden med de meget lange tidsrum«, sagde Keld Conradsen til Litteratursiden.dk i forbindelse med, at han modtog DR Romanprisen i 2023.

En slags indvandrer

Keld Conradsen er født i Kværs i 1963 og voksede op i et miljø præget af både dansk og tysk kultur. Han har gået i dansk skole, selv om hans mor kommer fra en tysk familie i en landsby lige syd for grænsen, og hans far er fra det tyske mindretal. På sin hjemmeside skriver han:

»Jeg er derfor både dansk og en slags indvandrer - hvad der har haft stor betydning for mit forfatterskab«.

Det ses i »Den længste nat« fra 2005, hvor Peter er præget af det dansk-tyske grænseland, som han er vokset op i i 1960'erne. Hans mor vil ikke fortælle, hvem hans far er. Manglen på identitet føles som et tomrum, som andre har svært ved at forstå. Han går i gymnasiet i Aabenraa, læser historie på universitetet i København og flytter tilbage til Sønderjylland.

 

I »Stemte s’er« fra 2009 skal fortælleren efter morens død sammen med sin bror rydde op i morens ting. Der var meget, som de ikke talte om i familien. De ved, at moderen flygtede fra Tyskland i 1944 og at hun hadede alt, hvad der var tysk, men hvad der i virkeligheden skete, har hun aldrig villet fortælle. De finder blandt andet dagbøger fra 1940’erne.

 

I »Familien Bruchfontaine« fra 2014 følges tegl- og cementfamilien Bruchfontaine, som starter deres firma i Egernsund. Romanen følger familien gennem det 20. århundrede, med nationale spændinger, kriser og verdenskrig.

 

Relationer

Keld Conradsen skriver ikke kun om identitet i grænselandet, men også om menneskelige relationer, social ulighed og om flugten fra sig selv og sin historie. 

»Centrifugen« fra 2017 er en samtidsroman om ulighed, kultursammenstød og kærlighed. Romanen følger Zaina og Danny, der leder efter et fast ståsted. De mødes i en klub for mennesker, der ønsker at få deres sanser stimuleret på nye måder.

 

»Angus McFinneys fatale forstyrrelser« fra 2011 handler om den skotske fotograf Angus McFinney, der har stor tiltrækningskraft på kvinder, hvilket får fatale konsekvenser for kvinderne. Romanen var nomineret til Weekendavisens Litteraturpris 2011.

 

Kort om Keld Conradsen

Keld Conradsen debuterede i 2003 med den humoristiske »Småfisk og guldmakreller«. 
Han har modtaget flere arbejdslegater fra Kunstfonden og Kunstrådet.

 

Læs om årets andre forfattere