Stine Askov
Stine Askov
Stine Askov er prisbelønnet forfatter og tidligere pædagog. Hendes romaner skildrer med humor og alvor menneskelige relationer, opvækst og sociale strukturer. Hun blander genrer og skaber rørende fortællinger om klasse, omsorg og det at finde mening i livet.

Mød forfatteren Stine Askov
-
Foredrag & debat
OrdFraNord: Mød forfatteren Stine Askov
Den 19. september besøger forfatteren Stine Askov A.P. Møller Skolen i Slesvig hvor hun vil fortælle om sit forfatterskab. Arrangementet er en del af litteraturfesten OrdFraNord.Slesvig Bibliotek
Gratis
-
Foredrag & debat
OrdFraNord: Mød forfatterne Auður Ava Ólafsdóttir, Tina Harnesk, Stine Askov og Keld Conradsen
Fire spændende forfattere besøger årets litteraturfest i grænselandet. Den 19. september kan du møde Auður Ava Ólafsdóttir, Tina Harnesk, Stine Askov og Keld Conradsen på Flensborg Bibliotek.Flensborg Bibliotek
€ 15
For sin første roman »Bid« fra 2012 blev Stine Askov shortlistet til BogForums Debutantpris. Hendes fjerde roman, »Katalog over katastrofer« fra 2020, var nomineret til DR Romanprisen 2021, og i 2023 var hun nomineret til Læsernes Bogpris. I 2020 modtog Stine Askov Skulderklaplegatet og i 2023 Dansk Litteraturpris 2023 af Ragna Sidéns og Vagn Clausens Fond for sit forfatterskab.
Hendes nyeste roman, »Varme hænder« fra 2024, har fået gode anmeldelser i alle de store danske aviser. Den er et psykologisk drama om omsorgsarbejde, der både giver et indblik i, hvordan det er at være afhængig af andre, og hvad det kræver at være omsorgsperson.
»Verdens nemmeste job«
Romanen handler om Camilla, der er midt i 40erne og er brændt ud efter 15 år som pædagog i en børnehave. Hun ligger på sofaen i et halvt år, indtil hun falder over et jobopslag til »Verdens nemmeste job«. Forfatteren Mathilde har en fysisk funktionsnedsættelse og søger en handikaphjælper, der kan assistere med husligt arbejde, håropsætning og ledsagelse til kulturelle aktiviteter. Jobbet viser sig dog at være langt mere udfordrende for Camilla end først antaget og fyldt med daglige udfordringer og ydmygelser. For Mathilde har rigtig mange standarder for, hvordan hendes personlige hjælpere skal udføre deres arbejde.
»»Varme hænder« er en tour de force ind i menneskets dybeste afkroge, både når det handler om at skabe sig et meningsfuldt liv, at håndtere begrænsninger og forstå at opretholde et værdigt liv med og uden handikap. Og det er et sjældent og nuanceret indblik i de dilemmaer, der er forbundet med at være omsorgsperson«, skriver forlaget Gyldendal om bogen på sin hjemmeside.
Blanding af genrer
»Varme Hænder« er en tankevækkende roman, der er gennemsyret af en form for ubehag eller uro. Det urovækkende og alvorlige er et typisk kendetegn for Askovs forfatterskab, og det bliver ofte kombineret med humor. Hendes bøger har typisk menneskelige relationer og sociale strukturer som omdrejningspunkt.
Stine Askov er desuden kendt for at blande elementer fra forskellige genrer. Mens debutromanen »Bid« er chicklit og satire, der også har en alvorlig undertone, indeholder udviklingsromanen »Bjørneklo« fra 2017, som handler om en speciel dreng med en ensom opvækst, også uhyggelige og overnaturlige elementer. I den socialrealistiske roman »Nøjsomheden« fra 2022 er der også plads til en kærlighedshistorie, og i »Katalog over katastrofer« fra 2020 udvikler den realistiske fortælling om stemningen under Den Kolde Krig sig hen ad vejen til en spændingsroman.
Påvirket af opvæksten
»Katalog over katastrofer« handler om den unge pige Helle, der under Den Kolde Krig vokser op med en far, der lærer hende overlevelsesstrategier og udelukkende går op i at ruste hende til, at katastrofen rammer. Den truende katastrofe kan være af enhver art, og i køkkenet er der derfor et katalog over alle mulige katastrofer og de nødvendige reaktioner på dem. Da Helle bliver ældre, viser det sig dog, at der trods al træningen er mange andre ting i livet, som hun ikke er forberedt på.
Romanen handler på mange måder også om, hvordan Helle bliver præget af de vilkår, hun kommer fra, med en meget snæversynet far og en mor, der det meste af tiden lever et liv uden sin datter. Hvordan børn påvirkes af deres opvækst og den familie, de er havnet i, er et gennemgående motiv i Stine Askovs forfatterskab.
Fortælling om klasseforskelle
Sådan er det også i romanen »Nøjsomheden« fra 2022 om den unge Mona, som bor i boligkvarteret Nøjsomheden, der er på den såkaldte ghettoliste. Her bor også Monas psykisk syge mor, som Mona er vokset op hos. I det hele taget er Nøjsomheden et sted, hvor beboerne kæmper på hver deres måde, men den er samtidig et sted, hvor folk følger med i hinandens liv og holder sammen.
Mona får hjælp af sin moster Tut, der har skaffet hende et job i en lokal boghandel, for Mona elsker bøger og laver sine egne boganmeldelser på små post-its. Men Tut kommer på hospice, og Monas fætter Frederik, der er en voldelig hashdealer, er ikke nogen hjælp. I boghandlen møder Mona kunden Nikolaj, men han kommer fra en helt anden verden end hende.
Romanen er en fortælling om klasseforskelle, om at blive voksen, lære at bryde tillærte mønstre og vælge en anden vej end den, man kender.
Kort om forfatteren
Stine Askov er født i 1976 i Helsingør og er uddannet pædagog. Hun arbejdede som børnehavepædagog i 20 år, før hun blev forfatter på fuld tid. Udover at have skrevet seks romaner har Stine Askov også bidraget til flere novellesamlinger og -antologier. I dag er hun desuden foredragsholder. Forfatteren har to døtre og bor i København med sin familie.