Tina Harnesk

Tina Harnesk

Tina Harnesk er en samisk forfatterstemme med stærke fortælletraditioner. Hun skriver med humor, smerte og poesi om identitet, urfolkskamp og naturens overlevelse – senest i Mödramärg.
 

Forfatter Tina Harnesk. Foto: Sandra Hallno
Forfatter Tina Harnesk. Foto: Sandra Hallno

Tina Harnesk debuterede med »Folk som sår i sne« i Sverige i 2022. Læserne var begejstrede, og den blev kåret til »Årets bog«. Det var fantastisk for Tina. Hun arbejdede som bibliotekar på det lokale bibliotek, hvor hun plejede at udstille og læse alle nominerede bøger, og nu stod hendes egen roman på udstillingshylden.

Forfatteren er født i 1984 og opvokset i en samisk familie med stærke fortælletraditioner, og romanen er en hyldest til det samiske folks fortælletradition. Hun voksede op i Jokkmokk nord for polarcirklen og bor nu sammen med sin familie på et lille bjerg uden for Arvidsjaur. Begge steder er i svensk Lapland. At leve et stille og langsomt liv, tæt på naturen og hendes rødder er en forudsætning for at hun kan skrive. Harnesks samiske arv skinner igennem alle facetter af hendes liv.

Folk som sår i sne

Hovedpersonerne er et ældre samisk ægtepar. Ingen skal komme og fortælle 85-årige Máriddja, hvornår hun skal dø. Og der er da slet ingen, der skal fortælle hendes mand, Biera, om hendes cancerdiagnose. Siri i det nye telefonapparat er den eneste, hun kan rådføre sig med i al fortrolighed.

Det er på høje tid, at Máriddja finder drengen, som de engang elskede som deres egen søn. For både Biera og hun har brug for hans hjælp. Biera har i et syn set drengen som voksen iført uniform. Så nu må Máriddja sørge for, at alle slags uniformerede mænd kommer forbi, så hun kan få sønnen hjem – det er tid til at starte en brand og skyde en elg. (Modtryk.dk)

Et samisk ægtepar

»Jeg ville skrive en roman om, hvordan et ældre samisk ægtepars liv er påvirket af de overgreb, som vi samer er blevet udsat for op igennem historien. De to gamle vil ikke lægge deres liv i samfundets hænder. Ingen skal bestemme over deres helbred, sprog eller hvor de skal bo«, siger Tina Harnesk og fortsætter: »Mange svenskere ved ikke, hvor frygtelige ting der er blevet gjort i deres navn, eller også er de kun lidt bevidste om det, men de kender ikke omfanget«.

Sår i sneen

Titlen på romanen er valgt af flere grunde. Samerne lever der, hvor det ikke burde være muligt, de sår frø i sne og klarer det alligevel. En anden betydning er grænserne gennem Sápmi. »De er sår i sneen, ligesom folket. Deres skridt, sporene fra slæderne og renerne, er sår, der findes i sneen. Der bør ikke være grænser mellem vores folk«, siger Tina Harnesk.

Ny roman på svensk

I 2024 udgav forfatteren »Mödramärg« på det svenske forlag Bokfabriken. I romanen vender Majalis tilbage til sit barndomshjem i den lille fjeldlandsby Vuojat i Sápmi for første gang i 22 år.  Hun venter sit første barn, barnets far har forladt hende og begge forældre er døde. I sin mors gamle hus finder hun dagbøger, som kaster lys over familiens historie, hendes egen opvækst og en gammel konflikt om jordens udnyttelse. Hun danner et fællesskab med naboerne Stigga og Torsten for at modarbejde en truende udnyttelse af jorden og det nærliggende fjeld. En fortælling om familie, identitet og kampen for naturens og kulturens overlevelse.
Tina Harnesk tager afsæt i den samiske historie og sin egen lulesamiske slægt. Læseren følger Majalis fra 1980’erne og frem til i dag og Nienna i 1600-tallet.

Romanen væver nutidens kamp mod naturødelæggelse sammen med en historisk fortælling om en samisk kvinde, der i 1600-tallet kæmpede mod magthavernes respektløshed over for naturen.  
Romanen er endnu ikke er oversat til dansk.

Kilder og citater: Årets Bok-nominerade Tina Harnesk: "Vi är inga offer, men det har verkligen hänt urfolk mycket som måste bli känt" samt Forlaget Modtryk, Forlaget Bokfabriken og MånadensBok.se

 

Læs om årets andre forfattere