Kasten skal slås af tønden når vi holder fastelavn
Kasten skal slås af tønden når vi holder fastelavn

Om dette arrangement

Tid
15:00 - 17:00
Pris
Gratis
Target
For børn
Børn

Børnefest: Fastelavn med trylleri

25.02.22
Nu er det tid igen: Der er fastelavnsfest på biblioteket i Flensborg, hvor vi skal slå katten af tønden. Derudover kigger Lars U forbi og fortyller alle tilstedeværende med sit store trylleshow. Husk, at I meget gerne må komme udklædt.

Igen i år er der en fornøjelig fastelavnsfest, hvor vi slår katten af tønden og kårer kattekonger og kattedronninger.

Fasten forsvandt, men festen bestod

Fastelavn stammer fra den katolske tid. Inden påske skulle man faste i 40 dage, og fastelavnen var en fest, som blev holdt inden man gik ind til den strenge tid uden blandt andet kød, fed mad og lækkerier.

Selvom fasten tabte meget af sin betydning efter reformationen i 1536, blev fastelavnsfesten ved med at eksistere.

Forberedelse til påske

Fastetiden var en fysisk og åndelig forberedelse til påsken og genopstandelsens mirakel. Fastelavn, på tysk:”fastelabend”, det vil sige, ”faste-aften” var aftenen før fasten. Et andet dansk ord for festen var ”faste-lag”.

Groft brød og fisk

Før reformationen i 1536 var fastetidens mad groft brød, fisk og lignende. Før fastens start ville man naturligvis - så vidt pengepungen tillod det - gerne smovse i lidt af dét, der snart ville være forbudt, i over en måned: fint brød, kød og fede spiser. Efter reformationen blev fasten i katolsk forstand afskaffet, men fastelavnen blev bibeholdt som folkelig skik.

Fedt, hvidt og flæsket

Det er madtraditionerne, der har sat præg på dagenes navne: Søndagen blev til ”flæske-søndag” og tirsdagen kaldtes ”hvide tirsdag” eller ”fede tirsdag”. Det ”hvide” skal forstås som mælkespiser. Nogle kilder nævner, at alle dagene kaldtes for ”flæskedagene”. Askeonsdag gik det løs med fasten for almindelige mennesker, hvorimod de gejstlige oprindeligt begyndte allerede fastelavnsmandag.

Kattekonge fik skattefrihed

Helt frem til 1800-tallet var der en levende kat i tønden. At katten blev ”slået af” tønden betød helt konkret, at tønden blev slået i stykker, og at den skrækslagne kat slap fri og flygtede. I folketroen var katten et lidt ”mistænkeligt” dyr, der var forbundet med det onde. Ved tøndeslagningen blev katten - og dermed det onde - jaget væk. Efterhånden gik man over til at have en kattefigur, for eksempel lavet af gamle klude.

Den karl, der slog katten ud af tønden blev ”kattekonge” og kunne vælge sig en dronning blandt pigerne. Der var meget prestige forbundet med at blive kattekonge, og på Amager fik han endda skattefrihed i det kommende år.

Hvornår er det fastelavn?

Fastelavnssøndag falder altid mellem 1. februar og 7. marts og det er søndagen, som ligger syv uger før påskedag. Og påskedag er altid den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn.

U står for utroligt

Med en stor portion humor og 25 års erfaring i fingerfærdighed præsenterer Lars U sit store trylleshow, og måske kommer Lars U’s fætter fra Texas forbi. Slip legen løs og lad jer forbløffe, samtidig med at I får et godt grin.

  • Kom gerne udklædt.
  • For børn fra 0-10 år.
  • Fri entré.

Tilmelding til

Bente Schwarzbach: bsc@dcbib.dk senest 11. februar. Begrænset antal deltagere.

Materialer