Drama langs Ishavet - Grenselandsmuseet Kirkenes
Drama langs Ishavet - Grenselandsmuseet Kirkenes

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
7 Euro
Foredrag & debat

Drama langs Ishavet

15.04.24
Den 15. april kan du glæde dig til en spændende rejseberetning ved antropolog Ivan Bæhr, når han besøger Flensborg Bibliotek. Foredraget handler om hændelserne under 2. verdenskrig, som trækker spor i landskab og mennesker i Finnmark. Og her er der nu en ny konflikt, der truer det egentlig gode naboskab ved grænsen til Rusland.

De dramatiske begivenheder under 2. verdenskrig trækker spor i landskabet og i mennesker i Finnmark i det nordligste Norge. En voldsom historie, som sikkert de færreste herhjemme kender til, og en historie som gennem årtier blev fortiet i Norge. 

Hverdagslivet og den snigende optakt til tragedien i Finnmark er vakt til live i Lars Johanssons roman Ved Ishavet fra den lille fiskerbygd Berlevåg ved Norges nordligske kyst.

Spor fra Kirkenes til Oslo

Aftenens rejseberetning tager udgangspunkt i en række nedslag i områdets historie. Ivan Bæhr mødte sporene efter de voldsomme begivenheder på sin rejse gennem landet fra Kirkenes ved grænsen til Rusland i nord til Oslofjorden i syd sommeren 2021 og under sit ophold i Kirkenes i november 2021. 

Kirkenes blev befriet af den Røde Hær den 25. oktober 1944, og under opholdet i området i november 2021 fornemmede han klart det særlige naboforhold i grænselandet. Et forhold, som blev sat over styr af Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022.

Entré: 7 Euro. Billetsalg på bibliotekerne.

Arrangeret af Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og Foreningen NORDEN i Sydslesvig

Materialer