Forfatter og tidligere politiker Manu Sareem
Forfatter og tidligere politiker Manu Sareem

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
7 Euro
Foredrag & debat

Foredrag & Livestreaming: Hører du overhovedet efter!?

14.03.22
Vidste I, at der er mange voksne der lever med ADHD? Et eksempel er forfatter og tidligere minister Manu Sareen, som fik stillet diagnosen for få år siden. I sit foredrag fortæller han om, hvordan det er at leve med ADHD uden at vide det og om nogle styrker, der faktisk ligger i sygdommen.

For få år siden fik forfatteren og tidligere minister, Manu Sareen, stillet diagnosen ADHD. Det første han tænkte var: ”Hvordan kan jeg have en børnesygdom?” Men han blev klar over, at rigtig mange voksne mennesker lever med ADHD. Han ville ønske, at han havde kendt til sin diagnose tidligere i livet, så uroen, melankolien og det indre kaos havde en forklaring.

At være anerledes

Manu Sareen fortæller om at leve et liv med ADHD uden at vide det. Om en grundlæggende ensomhed, der knytter sig til at føle sig anderledes og om de enorme omkostninger, det har haft for ham at overskride egne grænser igen og igen og aldrig at kunne sige nej til en udfordring. Han fortæller også om styrkerne ved ADHD; jernviljen, gåpåmodet og kreativiteten.

Uforklarlige valg

Sareen har skabt sig en politisk karriere og et fint forfatterskab med over 20 bøger. Men på trods af succeserne, er der også en anden side. Diagnosen har kostet ham dyrt både professionelt og privat: forliste ægteskaber, tabte jobs og venskaber. Flere gange har han truffet afgørende valg i livet, som bagefter har været uforklarlige for ham selv, og han har siddet tilbage dybt forundret og forvirret med et smertefuldt sind.

Sindet var skrøbeligt

Sareen har været minister for ligestilling, kirke og nordisk samarbejde fra 2011-2014 samt minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold fra 2014-2015. Om optakten til ministerposten fortæller han: "Jeg fik et godt valg, og jeg vidste, at Margrethe Vestager måske ville ringe og spørge, om jeg ville være minister. Men jeg vidste også helt intuitivt, at hvis hun spurgte, ville risikoen, for at det ville gå galt, være stor. Jeg aftalte med min daværende kone, at hun skulle hjælpe mig med at sige nej, hvis hun ringede. Vi vidste efterhånden begge, at sindet var skrøbeligt, egoet var villigt, og evnen til at mærke, hvornår jeg havde brug for at sige stop, ikke var til stede".

Skældud fra morgen til aften

Når han tænker tilbage på sin tid i folkeskolen og sin tid som barn generelt, bliver han ked af det på den lille drengs vegne. Han ville ønske, at nogen havde taget ham i hånden og hjulpet ham. Lært ham, hvordan han kunne mestre den ADHD, som prægede ham, selvom der skulle gå mange år, før det gik op for nogen. Også derhjemme mødte han modstand for sin måde at være på. Han fik skæld ud for sine impulsive handlinger. For at glemme tiden. For at virke fraværende. Skældud fra morgen til aften, fortalte han til Magasinet Helse i 2021.

Manu Sareen udgav i 2021 bogen Hører du overhovedet efter?!fortællinger om at leve med ADHD.

Foredraget er en del af Hjerneugen også kaldet Brain Awareness Week, som er en international kampagne. Det handler om at dele viden, så alle bliver endnu klogere på hjernen. For hjernen er fantastisk, men kan også give problemer. Ca. 400.000 danskere har udfordringer med hjernen.

Praktiske informationer til foredraget og livestreamen

Entré til det fysiske foredrag på biblioteket: € 7,-. Begrænset antal deltagere. Forsalg på biblioteket.

Foredraget kan streames til din egen stue. Tilmelding til Lene.Lund@dcbib.dk senest d. 10. marts. Pris: € 7,-. Betaling aftales individuelt via mail.

Arrangeret i samarbejde med DSH - Foreningen af Aktive Kvinder i Sydslesvig.

Materialer