Foredragsrække: Den nye - den udfordrende kunst | hold 2, foredrag 1

Harald Giersing, Paris' dom, 1909
Harald Giersing, Paris' dom, 1909
Også i dette efterår har du mulighed at fordybe dig i kunstens verden, når Kunsthistoriker Grethe Bay holder sin foredragsrække på Flensborg Bibliotek. Denne gang skal det handle om den nye - den udfordrende kunst og kunstnerne J.F. Willumsen, Harald Giersing og Svend Wiig Hansen.
Date
Tid
10:00 - 12:00
Pris
Pr. person: € 24
Adresse

Norderstraße 59
24939 Flensburg
Tyskland

--- Denne begivenhed er en del af en foredragsrække. Alle foredragene i rækken finder du i tabeloversigten længere nede ---

Foredragsrækkens kunstnere er alle tre danske eksempler på kunstnere, der udfordrede deres samtid. Det gjaldt deres motiver i kunsten, men nok så meget deres måde at udtrykke sig på - deres malestil såvel som deres formsprog i skulptur og arkitektur.

J.F. Willumsen

J.F. Willumsen (1863 - 1958) var maler, billedhugger, grafiker, keramiker, arkitekt og fotograf og en af pionererne bag det moderne gennembrud i dansk billedkunst omkring 1900.

Han begyndte som naturalistisk maler efter uddannelse dels på Kunstakademiet dels på Kunstnernes Frie Studieskoler hos P.S. Krøyer. Fra 1890-1894 boede han i Paris og blev her præget af den franske symbolisme og især af Paul Gauguin. I den symbolistiske kunst får en ide, det alment menneskelige, f.eks. frugtbarhed, en fysisk form - det usynlige bliver gjort synligt.

Omkring 1905 føjedes det ekspressionistiske, det stærkt følelsesbetonede til i Willumsens kunst. Han sammenkædede på sin helt personlige måde de to stilarter, symbolisme og ekspressionisme.

Harald Giersing

Harald Giersing (1881-1927) var maler, uddannet på Kunstakademiet og derefter på Zahrtmanns skole fra 1904-1906. En rejse til Paris, fra 6. oktober 1906 til 31. maj 1907, blev den skelsættende begivenhed i hans liv og i hans kunst. Her fandt han bekræftelse på de tanker, han havde gjort sig med hensyn til kunstens mål. Målet blev at befri maleriet for realisme, impressionisme og symbolisme - maleriet skulle ikke være gengivelse af noget uden for billedet, men være et rent udtryk i sig selv (ekspression). Kunstneren krævede frihed i gengivelsen af den virkelige verden.

Harald Giersing blev banebryder for såvel ekspressionisme, kubisme og futurisme i den danske kunst.

J.F. Willumsen, Frugtbarhed, 1891
J.F. Willumsen, Frugtbarhed, 1891
Svend Wiig Hansen, Moder Jord, 1953
Svend Wiig Hansen, Moder Jord, 1953

Svend Wiig Hansen

Svend Wiig Hansen (1922- 1997) var maler, grafiker og billedhugger. Hans vej til kunsten var fuld af forhindringer og besværligheder. Nogle år gik med løst forefaldende arbejde, men et tilfældigt job med at klargøre støbte klatreengle satte ham på sporet af billedkunsten, og i 1945 blev han elev hos billedhuggerne Johannes Bjerg og E. Utzon-Frank på Kunstakademiet i København.

Det blev mennesket, der blev det altdominerende motiv i hans kunst. En kunst, hvor voldsomme følelser dramatisk, pågående og kraftfuldt kommer til udtryk.
En af hans stærkeste inspirationer var den gamle mexicanske skulpturkunst, som han første gang oplevede på en stor mexicansk udstilling i Stockholm 1952.

Han blev en af dansk kunsts mest markante ekspressionister.

Pris og tilmelding til foredragsrækken

I tre billedforedrag vil kunsthistoriker Grethe Bay præsentere de tre kunstnere.

Foredragsrækkerne udbydes i samarbejde med Dansk Voksenundervisning i Sydslesvig til 24 Euro pr. række.

I kan tilmelde jer til foredragene, ved at ringe til Anna-Louise Holste på telefonnummeret +45 23 70 90 55 eller ved at sende en mail til alholste@gmail.com

Oversigt over foredragene

Foredragene afholdes tirsdage fra kl.10:00 til 12:00 på Flensborg Bibliotek.

Hold 1

Tirsdag21. oktoberJ.F. Willumsen
Tirsdag4. novemberHarald Giersing
Tirsdag18. novemberSvend Wiig Hansen

 

Hold 2

Tirsdag28. oktoberJ.F. Willumsen
Tirsdag11. novemberHarald Giersing
Tirsdag25. novemberSvend Wiig Hansen

 

Praktiske informationer

Foredragsrækkerne udbydes i samarbejde med Dansk Voksenundervisning i Sydslesvig til 24 Euro pr. række.

Tilmelding til Anna-Louise Holste. Telefon: +45 23 70 90 55 eller via mail til alholste@gmail.com.