Lægen i lejren

19.08.16
Daniel vokser op i en velstillet familie, som har et hus ved havet. Men noget er galt. Den lille dreng forstår ikke, hvad der sker. Der er noget galt med hans mor.

Daniel Faigel er læge i København. Han er også jøde og bliver derfor sendt til Theresienstadt, hvor han møder tjekkiske Ludmilla Zippora. I den barske hverdag udspiller sig en varm kærlighedshistorie. Samtidig husker Daniel tilbage på sin barndom og ungdom. Hans far var højesteretspræsident og jurist i sjette generation. Efter en barsk oplevelse i barndommen besluttede Daniel, at han vil bryde traditionen og han blev læge. Det var en stor skuffelse for faderen, at Daniel ”kun” blev læge.

Morten Brask har skrevet en vellykket og letlæst roman. Det barske og umenneskelige liv i Theresienstadt er fint kombineret med historien om Daniels opvækst som enebarn med en hård og uforsonlig far og en mild mor. Netop de to spor gør, at romanen trods alt får en lethed i forhold til de tunge emner, den beskæftiger sig med.

Hovedpersonen, Daniel Faigel fortæller om livet som læge i Theresienstadt og kærligheden til Ludmilla. Han har en særstatus, fordi han er dansker og læge.  Der er meget brug for læger i lejren, dog er der ringe mulighed for at hjælpe de syge. Hans speciale er venerologi /læren om kønssygdomme. Det bringer ham til også at behandle kvinder udenfor lejren. Kvinder med kontakt til Rudolf Haindl, SS-Scharführer.

I barndomshjemmet bringer farens forhold til andre kvinder også et mørke over det liv, der kunne have været lyst. Et tema som lægen først forstår mange år senere.

I 1993 fortalte Ralph Oppenhejm sin historie fra koncentrationslejren, Theresienstadt til den 23-årige Morten Brask. Det var en stærk oplevelse og fik Brask til at tænke på, hvordan mennesket fungerer mentalt under ekstreme vilkår. Samtidig inspirerede det ham til at skrive debutromanen ”Havet i Theresienstadt,”  som udkom i 2007. Livet i lejren er baseret på Oppenhejms historie, men de familiære forhold er forfatterens fantasi.

Morten Brask har til ”Politiken” fortalt, at et overordet tema er, at alle håb, selv kærlighedens, kan knuses af skæbnen. Vi er alle for små til havet, og uanset hvad vi gør og uanset hvor meget vi kæmper, uanset hvor højt vi elsker, er vi alle skabt som alt for spinkle fugle på det alt for store hav. Det er også derfor at hovedpersonerne har fuglenavne Faigel betyder fugl på jiddisch og Zippora betyder spurv på hebræisk.

Morten Brask besøger ”Ord Fra Nord. Litteraturfestival i grænselandet,” som finder sted den 14. – 17. september.

Læs hele programmet her

Materialer