Foto: Otto er et næsehorn (1972).
Vi fejrer Ole Lund Kirkegaard på klassikerdagen 22.september 2020.

Dansk klassiker i børnehøjde

15.09.20
Otto, Gummi Tarzan, Lille Virgil & Frode: Vi fejrer Ole Lund Kirkegaard på Klassikerdagen 22.september 2020.

For et halvt århundrede siden udgav Ole Lund Kirkegaard (1940-1979) sin første bog "Lille Virgil", som med det samme blev en favorit blandt store og små læsere.  Med dets morsomme og kække tvist, de ikoniske stregtegninger og den stor originalitet, blev den startskuddet på en række epokegørende børnebøger, der i dag står som klassikere indenfor børnelitteraturen. I samme periode udkom nemlig også Flemming Quist Møllers ”Cykelmyggen Egon”, Cecil Bødkers ”Silas og den sorte hoppe”, Benny Andersens ”Snøvsen og Eigil og katten i sækken” og Halfdan Rasmussens ”Halfdans ABC”. De havde alle en anderledes tilgang til at skrive for børn, ligesom deres svenske kollega Astrid Lindgren havde gjort det 20 år tidligere: historier der var anerkendende i deres henvendelse til barnet og med udgangspunkt i barnets liv. Uden at være belærende, præsenterede de et nyt barndomssyn. Et tiltag som nutidens børnebogsforfattere bygger videre på. Blandt dem kan nævnes Kim Fupz Aakeson's "Vitello"-bøger eller Jakob Martin Strids "Mimbo Jimbo"-bøger.

Otto er et næsehorn 

Længe inden Harry Potter blev børnenes ubetingede favorit i magi og trylle-kræfter, vækkede Ole Lund Kirkegaards historier samme ønske om, at kunne trylle sig væk fra leverpostejshverdagen, væk fra den til tider bøvlede virkelighed i klassikerne ”Otto er et næsehorn” (1972) og ”Gummi-Tarzan” (1975) med antihelte som hovedpersoner. I ”Otto er et næsehorn” tegner den grimme Topper et næsehorn med en forhekset blyant, som kommer til levende live. ”Gummi-Tarzan” handler om mobbeofferet Ivan Olsen, en ikke særlig køn, lille splejs, der får tæsk og buksevand hver dag i skolen af de store drenge. Men så møder han en heks og bare for én dag kan han få alle sine ønsker opfyldt og være som Tarzan. 

FAKTA:

Ole Lund Kirkegaard er født og opvokset i Skanderborg. Han blev senere uddannet lærer fra Aarhus Seminarium og underviste som folkeskolelærer nær Mariager indtil 1976. En del af Kirkegaards bøger er blevet filmatiseret siden 1980 og flere af hans bøger er udkommet i nye udgivelser og bl.a. blevet illustreret af Rasmus Bregnhøi.

 

 

Materialer