Forfatteren Gry Jexen
Forfatteren Gry Jexen

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
7 Euro
Target
For voksne
Foredrag & debat

Foredrag: Kvinde kend din historie

03.02.22
Hvor mange kvinder med en særlig plads i historien kan I komme i tanke om? I "Kvinde Kend Din Historie" har forfatteren Gry Jexen skrevet om 50 kvinder i historien. I sit foredrag kommer hun bl.a. ind på, hvorfor det er så vigtigt at kvinder skrives ind i vores fælles historie, for at skabe ligestilling.

Foredrag ved historiker Gry Jexen, som har skrevet bogen Kvinde Kend Din Historie – spejl dig i fortiden.

I bogen skriver Gry Jexen om 50 danske kvinder, der har levet i løbet af de sidste 500 år og hvilken betydning de har haft for kvinders udvikling i Danmark. Det er kvinder, som har haft stor betydning, men ikke har fået den plads, de fortjener.

"Vi har alle brug for historisk bevidsthed. Vi er formet af historien. Vi er som folk og nation formet af de store begivenheder, krige, kriser og politiske beslutninger. Men som mennesker er vi måske mere formet af hverdagen og de temaer, som går gennem vores alles liv. Det ville jeg gerne skrive om. Uanset om vi bliver gift og får børn, så er det noget, vi forholder os til. Derfor valgte jeg at dele op i livstemaer og valgte 5-6 kvinder inden for hvert tema", fortæller Gry Jexen om bogen.

Karin Michaëlis sparkede i gang

Forfatteren Karin Michaëlis (1872-1950), som er beskrevet i bogen, kickstartede projektet. Gry Jexen havde aldrig hørt om hende, da hun researchede for tv-kanalen DR-K. Hun fandt ud af, at Michaëlis var den bedst sælgende forfatter i udlandet i sin samtid. Hun solgte blandt andet 500.000 eksemplarer af Den farlige alder i 1910 i Tyskland på bare seks uger, og hun stod bag aktionen, hvor wienerbørnene kom til Danmark efter 1. verdenskrig.

Lyder titlen bekendt?

Så er det måske, fordi du husker Kvinde kend din krop fra 1975.

"Kvinde Kend Din Historie er en hyldest til klassikeren fra 70’erne, som er et meget vigtig projekt, fordi det handler om, at man får et større handlerum, når man kender sig selv. I Kvinde kend din krop er det i forhold til kroppen. I min bog er det det samme i forhold til historien. Det, vi er lavet af, er biologi og kultur. Det er vigtigt, at vi reflekterer over, hvad vi er formet af,« fortalte Gry Jexen til Gyldendal Stream (gyldendals-bogklub.dk).

En af forfatterne til Kvinde kend din krop, debattøren Suzanne Giese, er omtalt i bogen. En anden er en ukendt kvinde fra heden i Jylland:

"Jeg skriver om 50 kvinder i historien. Det er et forsøg på at give historisk bevidsthed og indblik gennem portrætter. Men jeg kunne have skrevet om 1.000 kvinder eller endda mange flere, det er også begrænsningens kunst", siger hun.

I foredraget kommer Gry Jexen blandt andet ind på, hvorfor det er så vigtigt, at vi får kvinderne skrevet ind i vores fælles historie for at skabe ligestilling. Hvorfor er kvinderne overhovedet skrevet ud?

Det startede med Instagram

Det hele begyndte med instagramprofilen Kvinde Kend Din Historie i 2018. På profilen poster Gry Jexen kvinder fra historien og sætter dem samtidig ind i deres rette historiske kontekst. Bogen er en videreudvikling af instagramprofilen og Jexens podcast af samme navn, hvor hun fortæller læserne og lytterne om inspirerende kvinder, der har levet i Danmark og haft betydning for kvinder i dag.

Podcasten Kvinde Kend Din Historie vandt i 2020 Podcastprisen for Årets Nørderi for at formidle et særligt emne på en inspirerende og indlevende måde. Kvinde Kend Din Historie er illustreret af Thit Thyrring.

Entré: € 7,-

Forsalg på biblioteket. Begrænset antal deltagere.

Bogen kan lånes som e-bog på bibliotekets digitale e-bogs- og lydbogstjeneste eReolen.

Arrangeret i samarbejde med Den slesvigske Kvindeforening.

Materialer