Der er intet foruroligende for Danmark
Der er intet foruroligende for Danmark

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
6 Euro
Target
For voksne
Foredrag & debat

Foredrag: Danmark mellem stormagterne frem mod 9. april 1940

30.03.22
Besættelsen af Danmark den 9. april 1940 er en af de mest traumatiske begivenheder i Danmarkshistorien. Dengang var det et spørgsmål om liv og død for Danmark, at man kunne fortsætte handlen over Nordsøen. I sit foredrag vil seniorforsker Steen Andersen udrede de politiske udviklinger omkring det skæbnesvangre år 1939.

I vinteren 1940 troede de fleste danskere, at truslen kom fra syd. Besættelsen cementerede, at Tyskland var arvefjenden og det blev kun understreget i løbet af ”de fem forbandede år”. Få timer efter den næsten kampløse overgivelse begyndte diskussionen om ansvaret for begivenhederne den 9. april. Et uomgængeligt aspekt i denne diskussion har været de advarsler regeringen fik i de første dage i april 1940.

Norden i stormagternes skudfelt

Dette foredrag vil se regeringens perception i et længere tidsperspektiv fra april 1939, da Danmark fik tilbuddet om en ikke-angrebspagt med Tyskland. Hvordan udviklede trusselsopfattelsen sig over tid efter udbruddet af krigen i september 1939?

Efter Vinterkrigens udbrud rykkede Norden ind i stormagternes skudfelt.

Briternes plan

Storbritanniens politik blev med god grund opfattet som en trussel mod Danmarks suverænitet. Det var briternes plan at sende en stor flåde ind i dansk farvand i foråret 1940 for at åbne en ny front og inddrage de skandinaviske lande i krigen.

Foredraget vil belyse, at det blev et spørgsmål om liv og død for Danmark at kunne fortsætte handlen over Nordsøen mellem kontrabandelister, miner og tyske ubåde. Dette blev en altopslugende diplomatisk kamp for Danmark, som prøvede at sikre landets politiske og økonomiske selvstændighed. Faren lå i, at Vestmagterne fik provokeret Hitler til at begynde en aktion mod Skandinavien, som kunne rive Danmark med. Truslen om en tysk besættelse blev opfattet som sekundær og blev først konkret i begyndelsen af april 1940.

Foredrag ved Steen Andersen, seniorforsker og arkivar ved Rigsarkivet, som har skrevet Der er intet foruroligende for Danmark.

Entré: € 6,-

Forsalg på biblioteket. Begrænset antal deltagere.

Arrangeret i samarbejde med Sydslesvigs Folkeuniversitet & Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

Materialer