Rejhan Bosnjak holder foredrag på biblioteket. Foto: Tim Riediger
Rejhan Bosnjak holder foredrag på biblioteket. Foto: Tim Riediger

Om dette arrangement

Tid
11:00
Pris
Gratis
Target
For voksne
Foredrag & debat

Foredrag: Mindretallet under mikroskopet

17.09.22
Mindretallets historie skal fortælles. Men hvem er det egentlig, der dokumenterer, hvad der sker i Sydslesvig? Og hvordan kan man som forsker være neutral, når man selv er en del af sit forskningsobjekt? Det og mange andre spørgsmål kan du få svar på, når historikerne Rejhan Bosnjak og Mogens Rostgaard Nissen fortæller om deres arbejde i mindretallet.

Hvordan skal mindretallets historie fortælles? Og kan mindretallets fortid og nutid undersøges uden at man selv påvirker resultaterne for meget? Det er to vigtige spørgsmål, når vi i Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek varetager vores opgaver.

Neutral forskning på trods af personlig tilknytning?

Er det overhovedet muligt både at være nært forbundet med mindretallet og at foretage neutrale undersøgelser og en nuanceret formidling? Det er emnet for Rejhan Bosnjaks og Mogens Rostgaard Nissens oplæg i forbindelse med Folkeuniversiteternes Dag.

Rejhan Bosnjak er ph.d. i historie og har gennem flere år forsket i og formidlet mindretallets nyeste historie. I 2021 udkom bogen Danskhed under forandring. Det danske mindretals selvopfattelse, hvor resultaterne fra hans afhandling præsenteres. Han er nu i gang med et formidlingsprojekt i Sydslesvig og Danmark om mindretallets fortid og nutid. 

Mogens Rostgaard Nissen er leder af Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek. Han forsker i og formidler mindretallets og grænselandets historie. Han har udgivet bogen Karl Otto MeyerPolitiker, publicist, polemiker og udgivet adskillige artikler om forskellige emner relateret til mindretallet. 

Fri entré.

Tilmelding til dcb@dcbib.dk

Materialer