Cecilia Ahern: Flosset
Cecilia Ahern: Flosset

Biblioteket anbefaler: Flosset - af Cecelia Ahern

26.02.21
Spændende, fængende og velskrevet ungdomsroman – den første roman Cecelia Ahern har skrevet for unge. Bibliotekar Thyra Joost er skræmt, men begejstret.

Vi befinder os i et dystopisk samfund, der ved første blik ligner vores samfund en del. Nærmere betragtet viser det sig dog, at vi har et 2 klasses system, med stærke moralske normer og regler, der håndhæves og overvåges af institutionen ”Lavet”. Har du bare engang overtrådt de strenge regler, ryger du ned på bunden af samfundet.
Ja, du bliver i både konkret og overført betydning stemplet ”flosset”. Det foregår ved at man bliver brændemærket med et eller flere ”F’ere”  (F for flosset”. Gerne et sted der er synligt for alle andre. På håndryggen eller midt på panden. Du mister dine privilegier, ogaå derhjemme, hvor du f.eks. ikke har lov til at spise den samme mad som resten af familien.

Det er strengt forbudt at hjælpe en der er flosset. Hovedpersonen Celestine er født på solsiden af dette system. Hun er noget af det mest perfekte man overhovedet kan forestille sig. Hun er smuk og overmåde dygtig. Hun er velklædt og holder sig altid til reglerne. Hun er kæreste med overdommer Crevans søn, Art. En ung smart fyr, der netop elsker Celestine fordi hun er så perfekt. Men en dag går det galt for Celestine. Hun hjælper en syg, ældre herre. En flosset, der minder hende om sin egen morfar.

Herfra tager handlingen fart. Celestine opdager pludselig en virkelighed som hun ikke havde øje for før, og hun bliver en nøglefigur i den modstand mod systemet, der er ved at ulme.  

Lidt skræmmende, at det samfund, der her bliver beskrevet, minder mig om vores samfund her og nu. Strenge regler man skal forholde sig til og naboer, der holder øje med om man opfører sig som det forventes.
Bogen får min bedste anbefaling. Super interessant læsning. Fortællingen er en del af en ’dilogi’. Den bliver efterfulgt af bogen ”Perfekt”.