Sara Omar vinder Læsernes Bogpris 2018

Læserne har talt. Det blev Sara Omar og hendes bog "Dødevaskeren", der vandt Læsernes Bogpris 2018.

Da Dødevaskeren udkom gav det ekko på den danske litteære scene.
Information skrev: "Den 30. november lød der et knald i den danske litterære andedam". Anmeldere og læsere blev taget med storm. Bogen er banebrydende og helt sin egen. Det er en grum og barsk læseoplevelse og bogen kryber ind under huden som en af de bøger man næsten ikke kan udholde at læse til ende. Samtidig er det også en bog man ikke kan lade være med at læse, eller skal lade være med at læse, for det er en meget vigtig bog.

Sætter livet på spil for at give undertrykte kvinder en stemme
Dansk-kurdiske Sara Omar debuterer med "Dødevaskeren" og beskriver med indlevelse behandlingen af kvinder i muslimske samfund. Et sprængfarligt emne og Sara Omar har med siden bogudgivelsen løbet stor risiko og er nu under politibeskyttelse.
Bogen solgte i løbet af den første måned 50.000 eksemplarer, og bogen har fået flotte anmeldelser overalt. "Det her er litteratur, der kan ændre vores samfund. Tak for dit mod og vidnesbyrd” skrev Berlingskes anmelder Anne Sophie Hermansen.

Sara Omar er født i Kurdistan i 1986. Som ung måtte Sara Omar flygte fra Kurdistan, bl.a. på grund af Golfkrigen. Hun kom til Danmark i 2001 og hun er i dag bachelor i statskundskab og er nu kandidatstuderende i statskundskab.

Sara Omar sagde disse ord om bogen, da den udkom i november:
"Forestil jer, at en kvinde kan kaste skam over en hel familie, alene fordi hun er født som kvinde. Forestil jer, at en kvinde er så skamfuld en skabning, at hun ingen ret har over sit eget liv og sit eget køn. Forestil jer, at en mand skal vaske sig, når han har rørt ved en kvinde, fordi han skal renses for urenhed. Forestil jer, at en mand til hver en tid står over en kvinde; at han kan slå, dræbe og udnytte hende, som han vil, fordi han er mand og hun kun en kvinde.
Det er hverdagen for millioner af kvinder verden over i de fleste lande, regioner og millioner af hjem, hvor kultur, mentalitet, religion og livsødelæggende overbevisninger står over alt andet. Det er den hverdag, som min bog skildrer.
Livet som værende kun en kvinde. Det er en fortælling om skyld, skam og ære. For mange kvinder står valget mellem at leve i fangenskab eller at lide i frihed. Derfor forbliver mange i et mentalt og socialt fængsel, og de vil endda forsvare deres egne fangevogtere til døden."

Har du endnu ikke læst "Dødevaskeren" venter der dig en stor læseoplevelse. Klik dig videre til reservering af bogen nedenfor.
Du kan også læse vores kollega Helle Post's fine omtale af bogen på Litteratursiden.dk

Læsernes Bogpris 2018 og de nominerede
I tre uger har alle læsere kunne deltage i afstemningen blandt ti nominerede danske bøger fra 2017, hvilke kan du se her. Sara Omars roman viste sig at være læsernes favorit med ca. 1/3 af alle afgivne stemmer.
Prisen uddeles i år for 15. gang af Danmarks Biblioteksforening og Berlingske i tæt samarbejde med landets biblioteker. Med æren følger en check på 100.000 kr., som Sara Omar netop har fået overrakt på det Bibliotekspolitiske Topmøde på MCH Herning Kongrescenter.

 

Dødevaskeren
Dødevaskeren
16.04.18