rose
rose

Bibliotekschefens blog

27.04.17
I Ryges rige

”Jeg starter altid dagen med at spille en fuga af Bach!!!”, sagde en ældre dame, jeg gik til russisk med. Vi læste både Pushkin og Tjekhovs ”Tre søstre”, og det tog os stort set et år. De kan med stor fordel nydes i dansk oversættelse.
Også jeg er mere til Bach end fx Mozart. Et af livets store spørgsmål i øvrigt. Bachs musik er vidunderligt ren, mens Mozart måske mere er datidens popmusik - med fuld respekt for skønheden hos Mozart og til de, der tror mere på Mozart end Bach.

Og hvad har alt dette med Søren Ryge at gøre – en levende TV-legende og forfatter, der med sydslesvigske rødder og stoisk storsind burde være med i en eller anden slags kanon. Måske en have-kanon?
Hans tilgang til haven er i hvert fald fascinerende: på den ene side skyr han alle former for alge-rens, mens de yndigste roser til gengæld bliver beskåret med elektrisk hækkeklipper  - ”roserne er jo ligeglade”, som han siger.

Det gode ved Søren – og ligeså hans mange portrætprogrammer – er tilgangen til tid. En form for analog tv-formidling midt i en digital tid. Og hvor man taler om ”slow cooking” - at tilberede maden langsomt og nænsomt - ja så må han stå for ”slow TV”.

Og det har han gjort i 40 år nu. I selve jubilæumsudsendelsen vil han helst spille og fortælle om Bach inden han skal i den enorme have, der altid har et enkelt bed eller busk under udvikling. Og selvom jeg kun har en lille græsplæne, er der masser af fascination og forundring at hente i haveprogrammerne. 

På vej gennem forårshaven siger Søren, at det vil være bedst at lytte til et stykke af Bach, hvis man er træt – ”og det er halvdelen af danskerne”, som det sødt og satirisk tilføjes. Og forårets feriedage skal måske netop bruges til enten at nyde et stille øjeblik i haven eller med Bach – eller begge dele.

På biblioteket har vi både Bach, herlige havebøger og Tjekhovs ”Tre søstre” (i god og praktisk dansk oversættelse). Og vi demonstrerer gerne, hvordan du får mest muligt ud af Danmarks Radios hjemmeside: dr.dk, hvor du både finder Sørens programmer og den helt nye DR-producerede og anmelderroste serie ”Historien om Danmark”, som på en ny spændende og dramatiseret måde formidler Danmarks historie.