Bibliotekschefens blog

07.06.17
Godt nyt fra Danmark

I en tid, hvor vi kan se store og små bekymringer om grænsekontrollen og at den nærmest er ved at afskaffe det særligt hyggelige i Danmark, ja så er der da godt nyt i en ny undersøgelse, der viser at danskerne ubekymret fortsat vil være ”de hyggelige Dänen”.

Naturligvis var ”hygge” da også en af de vigtigste værdier, da man i slutningen af 2016 skulle finde frem til en Danmarkskanon. Og mens terror og terrorfrygt raser rundt omkring, har man alligevel i den nye undersøgelse set et herligt tegn på vilje til at leve livet, også selvom det engang i mellem også er usundt.

Undersøgelsen, som er foretaget af tænketanken Mandag Morgen og TrygFonden viser nemlig, at danskerne har sat det at nyde livet, samt det at undgå rygning, som topprioritet blandt de vigtigste faktorer for en sund levevis. At bevæge sig, få sovet nok, have godt familieliv, og balance mellem arbejde og privatliv, udgør så de næste fire prioriteter.

Ret skal være ret: undersøgelsen har egentlig ikke noget som helst med hverken grænsekontrol eller terror at gøre: det er en undersøgelse over, hvordan danskerne ser på sundhed, og hvad der er vigtigt – en undersøgelse der i øvrigt har fået overskriften ”Mellem broccoli og bajere – forebyggelse blandt danskerne”.

Måske er sundhedshysteriet ved at være på retur, uden at vi går over i den anden grøft: der er jo stigende bevidsthed om, at det giver god mening at holde sig til et begrænset forbrug af både det ene og det andet, og tiden med Gammel Dansk til morgenmad og ”fredagsøl” på arbejdet vist definitivt er fortid. Det er jo fint, hvis der er plads til både dem, der løber fem kilometer og bager økologiske spelt-boller før kl. 8 søndag morgen, samt de, der vil have en gennemgrillet sønderjysk ringriderpølse og en dåseøl mens man konverserer grillmesteren.

Sommerferien er på trapperne, hvor mange får muligheden for at opleve og være sammen med de hyggelige Dänen - også selvom der er sat et ringridertelt op ved grænsen.