December uden stress

29.11.18
Bibliotekschefens blog

Så er den der igen: den december måned, med de mange aktiviteter, de mange indkøb og overraskelser og overfyldt gågade med julegløgg og til dels til-duggede danskere. 

Står du nu derhjemme og har inviteret hele eller dele af familien til stort julebord, så start med at spare den 6. – 8. ret væk, der er alligevel ingen, der er særligt sultne efter et par stykker sild, flæskesteg og frikadeller med rødkål samt alt det løse. 

Du kan gøre det for at spare – men også for at være med på den nye bølge og at bidrage til et bedre klima. Halvdelen af danskere har for nyligt sagt, de tænker på dette, altså behovet for at skære i både bøffer og alt for flittige flyrejser.

Nu må vi se, hvor meget der så også ændrer sig i den virkelige verden, eller om det blot er fromme ønsker i den hellige tid af samme værdi som nytårsforsæt, som kun varer et par dage ind i januar. 

Skulle man gøre noget, som både vi og naturen kunne mærke, ville det være såre simpelt, nemlig afgift på flyrejser som svarer til det, de ødelægger i naturen. Nemt med en afgift på 100-200% - men hov, så ville det gå ud over turisme, beskæftigelse, samhandel og andet godt. Ja, men hvad er vigtigst? Et spændende emne at tage op til de kommende julefrokoster (men drik dialogkaffe til, ingen snapsebaserede slagsmål). 

Det mest mærkelige er, at vil man have fred og ro og bedre balance i tilværelsen, og samtidig være både klimabevidst og politisk korrekt, så kan man glemme alt om at bestille ferierejser på nettet, og tage på cyklen rundt i Danmark til sommer. Det kan kun anbefales, og hvis man har prøvet Danmark, så prøv Sverige (eller Norge, - hvis man har råd til det.)

På biblioteket havde vi i november et fantastisk foredrag om at ”sige nej”, slukke for de dårlige vaner og lade mobiltelefonen være – i stedet for afhængighed. Og det kunne være, vi skulle udvide denne tankegang til at ”sige nej” i forhold til vores vanedannede, men usunde, stressgivende over-rejseri og over-spiseri.

Ja, jeg elsker en hakkebøf med et bjerg bløde løg og et lige så stort bjerg rødkål og så en stor flod mellem de 2 bjerge, bestående af tyk, brun sovs. Og når jeg tager toget til København til julefrokost er det ikke kun for klimaets skyld, for man skal selvfølgelig også passe på promillerne, men mest af alt, så kan man slappe af i toget. Så en god kombination – og altså uden at gå over i det hysteriske hjørne, hvor man siger nej til alt, men mere og mere et afgrænset, afslappet ja til det, der er rimeligt og rigtigt. 

Med alle disse delvist formanende ord, så husk hyggen og at dele glæden – også gerne med de, der har for meget tid alene, men først og fremmest bevar roen, så man kan komme gennem december uden stress.