​Del din dag og bliv en del af Danmarkshistorien

01.09.17
Nationalmuseet opfordrer alle i hele landet til at skrive dagbog den 6. september 2017

I år er det 25 år siden, Nationalmuseet indsamlede dagbøger, så nu gør museet det igen. Derfor opfordrer Nationalmuseet alle til at berette om deres dag onsdag den 6. september 2017 og uploade deres dagbog på natmus.dk/dagbog. Dagbøgerne kan uploades til og med 25. september.

På 25 år har hverdagslivet ændret sig i Danmark. I 1992 var muren lige faldet, AIDS var en dødelig sygdom og fastnettelefoner var dominerende. Hvad folk spiste til morgenmad, og hvad de i 1992 tænkte om storpolitik, sundhed, familieliv - det ved Nationalmuseet en del om. Nationalmuseet og Danmarks Radio indsamlede nemlig hverdagsberetninger fra en helt almindelig dag i 1992.

Det blev til 51.000 dagbøger fra hele landet. Her skrev børn, voksne, unge og ældre om en helt almindelig dag i deres liv, onsdag den 2. september 1992. Det blev til et øjebliksbillede fra hverdagslivet i Danmark.

”Dagbøgerne fra 1992 er unik kulturarv, der giver kommende generationer et indblik i, hvordan hverdagen så ud i Danmark på det tidspunkt. 51.000 beretninger fik vi, og de giver et bredt billede af det danske samfund. Dagbogsindsamlingerne er en art tidskapsel, der om mange år vil kunne afsløre udviklinger, der helt er usynlige for os nu, fordi vi står midt i dem, og fordi hverdagslivet er det mest selvfølgelige for os,” siger Forsknings- og Samlingschef Christian Sune Pedersen.

Nationalmuseet vil gerne have alle til at skrive detaljeret om, hvad de foretager sig den 6. september 2017. Vi vil gerne have det hele med. Hvornår man står op, hvad man får til morgenmad, og hvad man laver i løbet af dagen, og hvilke samtaler man har. Alt det, som måske synes trivielt, men som er dyrebar viden for fremtidige generationer.

Vores hverdagsliv har ændret sig på 25 år

”Ud fra de indsamlede beretninger har vi en enestående viden om en enkelt dag i 1992. Der er sket meget på 25 år. Nogle forandringer er indlysende, for eksempel udbredelsen af mobiltelefoner og digitale medier. Det er spændende at se på, hvordan det har ændret vores omgangsformer. Er vores sengelæsning erstattet af tjek af Facebook og Instagram? Og hvad med madpakker og boligindretning? Hvad med arbejdslivet?”, siger seniorforsker Lykke L. Pedersen.

Du er en del af historien

Dagbogsindsamlingen er en del af det landsdækkende projekt Historier om Danmark. Historier om Danmark er en kæmpe satsning hvor DR, museer, arkiver og biblioteker over hele landet er gået sammen om at hele befolkningen i Danmark skal se, høre og opleve historien på nye måder i 2017. Projektet er støttet af Nordea-fonden.

Send din dagbog til Nationalmuseet

Fra den 6. september 2017 og frem til den 29. september 2017 kan alle danskere fra 6 år uploade deres dagbogsnotater digitalt som en word-fil eller PDF til Nationalmuseet. Du kan også uploade fem billeder, tegninger eller en video, der udgør dit dagbogsindlæg. Indsamlingshjemmesiden bliver offentliggjort den 6. september via dette link til Nationalmuseet

Bemærk, at dagbogsskribenter under 18 år skal uploade skriftlig tilladelse i form af samtykkeerklæring fra forældre eller værge til at deltage og uploade bidrag til "Del Din Dag".  

Har du spørgsmål til "Del din Dag", kan du skrive til Nationalmuseet på: dagbog@natmus.dk

Tags