Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Den danske cykelhelt fra Flensborg

29.06.23
Når verdens største cykelløb Tour de France går i gang i disse dage, vil hele Danmark igen heppe med de danske cykelryttere. I den anledning er det værd at bemærke, at Flensborg har sin helt egen cykelhelt, som skrev cykelsportshistorie i 1890’erne.

Hans navn er Charles Meyer og han er den eneste danske cykelrytter til dato, der har vundet andenpladsen i cykelløbet Paris-Roubaix i 1896. Siden er det ikke lykkedes nogen anden dansker at nå så højt op i placeringen. Han vandt også én-dagsløbet Paris-Bordeaux i 1895, som ikke længere findes.

Charles Meyer blev født 1868 i Flensborg, som Carl Wilhelm Meyer og døde i Frankrig i 1931. Som flensborger med danske rødder, født blot fire år efter skæbneåret 1864, rummer han en typisk grænselands identitet: en blanding mellem dansk og tysk.

I bogen ”Dronningen fra helvede: Historier fra Paris-Roubaix” fra 2021, skriver forfatteren René Preuthun om Charles Meyer: ”Det er egentlig underligt, at han er regnet for dansk, for i 1868 var Flensborg tysk, …. efter tabet i det katastrofale nederlag til Preussen og Østrig i 1864. Men hans forældre var jo oprindelig danske, og Charles er overalt anerkendt som dansker…”

I bogen "Den Gale Slagter: og andre danske cykelhistorier" af Jakob Staalby, fra 2022, fortælles om Charles Meyers cykelbedrifter. Her beskrives han som dansker født i det sydlige Jylland.

I tyske kilder beskrives han som tysker født i Flensborg. I Frankrig derimod blev han kaldt ”danois”, altså ”dansk”. Sikke et kluddermudder. Det er jo vores mindretalsproblematik i en nøddeskal! For spørgsmålet om identitet er den dag i dag noget, som mange i grænselandet har med i deres baggage. Om muligt følte Charles Meyer sig dansk, men ret beset var han tysk.

Efter sin aktive karriere bosatte han sig i Dieppe i Nordfrankrig, hvor han blev ejer af et stort auto- og cykelværksted ved navn "Grand Garage Meyer" midt i byens centrum. Han vendte aldrig hjem og døde i Dieppe. Et mindeord om ham findes i "Journal de Rouen", kort efter hans død den 31. januar 1931.

Set i lyset af nutidens hype omkring cykelryttere som Tour de France-vinderen Jonas Vingegaard, ville Charles Meyer nok have været en lokal mediestjerne, havde han levet i dag. Og"schick" så han jo ud, med sine knickerbockers og moustache :-)

Grand Garage Meyer i Dieppe. År:? Kilde: Bibliothèque numérique du réseau des bibliothèques-ludothèques de Dieppe.

Fotoet ovenover viser Meyers auto- og cykelværksted "Grand Garage Meyer" midt i Dieppe. Fotodateringen er ukendt. Kilde: Bibliothèque numérique du réseau des bibliothèques-ludothèques de Dieppe.

 

Der findes et hav af bøger om kendte cykelryttere og cykelløb gennem tiderne. Og skulle du blive ramt af Tour-feberen, kan du altid låne nogle af de mange bøger om verdens største cykelløb på biblioteket.

Vil du læse mere om Charles Meyer og hans bedrifter, så finder du det i disse bøger:

  • René Preuthun: Dronningen fra helvede. Historier fra Paris-Roubaix, 2021.
  • Jakob Staalby: Den Gale Slagter og andre danske cykelhistorier" af Jakob Staalby, 2022.
  • Lars Amenda: Das Fahrrad im Norden. Flensburg und Umgebung von 1869 bis heute, 2021. Schriftenreihe der Gesellschaft für Flensburger Stadtgeschichte. Band 87.
Materialer