Fra bibliotekschefens blog

01.06.16
Maskinstormen 2

Hvis den industrielle revolution havde været en film, kunne den have heddet Maskinstormen - i modsætning til maskinstormerne, som var imod de nye tekniske forbedringer. Efterfølgeren kunne så hedde Maskinstormen 2 og den kan snart ses, måske med din virtual reality brille, som de fleste sikkert har om et par år.

Allerede nu kan vi stort set dagligt læse om de små og store vinde, der suser mens mekaniske mesterværker overtager flere og flere funktioner, fordi det ikke længere kun er det mekaniske, men også analytiske arbejdsprocesser, som det er lykkedes os mennesker at overføre til de robuste robotter, arbejdsrotter. 

Tag bare bilerne, som så småt er begyndt at kunne ”køre selv” (jvf. ordet auto – mobil),  samtidig med, at det amerikanske forsvar allerede har søsat det første krigsskib, helt uden mandskab og hvor chauffører ikke distraheres af frække reklameplakater og hvor kaptajnen kan holde kursen fri for vodka. Færre ulykker!

Og færre arbejdspladser? Her er vi så tilbage i den industrielle revolution, hvor man også var bange for, at alle skulle miste arbejde. En frygt, der nu stiger igen i takt med at alle kan se sig selv udfordret af automatiserings-tsunamien på tværs af kontinenterne. De første selvkørende lastbiler - lastbilchauffører? Robotter har overtaget operationer, også på danske sygehuse, så – læger? Og først forsvandt avisens typografer, nu har et computerprogram sågar skrevet en sportsartikel så den næsten ikke kan skelnes fra en levende journalist. Om mange år vil man måske forlange ”retten til at arbejde”, i hvert fald til et deltidsarbejde. Maskinerne klarer resten, og man fristes næsten til bare at tilføje et ”Blip båt, og gud hvor går det godt”, som Kim Larsen synger.

Det hele handler om ”kunstig intelligens”, et underligt ord, for det vi ser i maskinerne er ikke kunstigt, og det er heller ikke rigtig intelligens. Det er et program, der er så indviklet, at det kan analysere på et niveau, der imponerer – og substituere flere og flere funktioner for at give den ene eller anden form for gevinst.
Vil du selv se, hvor langt man er nået, så søg på ”Boston Robot pushed over” på www.Youtube.com. Her finder du flere film om Googles robot, der bliver ved med sin opgave, til trods for at den bliver skubbet og væltet af en person: man får faktisk helt ondt af denne robot, og det er næsten det mest tankevækkende.

Forvirret? Ja, så følg med i udviklingen og se, hvad der er op og ned – og vær selv med, hver gang du vælger. Pas på dine valg, fordi de er med til at bestemme fremtiden, om det også er med menneskelig service (inklusiv risikoen for menneskelige fejl) eller om det en fuldautomatiseret robotunivers.

 

/Jens m. Henriksen

Materialer