Foto: Pixabay
Foto: pixabay

Guide til danske ordbøger - online

Efterhånden findes der rigtig mange danske ordbøger på nettet. Her får du en introduktion til et godt udvalg.

Den danske ordbog (DDO) er ordbogen over det moderne danske sprog fra cirka 1950 frem til i dag. Den udkom i seks bind frem til 2005. I 2009 blev den digitale version af ordbogen tilgængelig på ordnet.dk. I 2013 kom appen “DDO”. Appen er speciel, fordi den beskriver sproget, som det bliver talt og skrevet på basis af en meget stor samling tekster.

Jeg har stor glæde af DDO-appens tilbud om at få “Dagens ord”. Hver dag kl. 10 får jeg et nyt dansk ord på min telefon, som jeg kan undre mig over.

Ordbogen opdateres løbende og udgives af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

KorpusDK beskriver, hvordan ordet er blevet brugt i forskellige sammenhænge. KorpusDK indeholder omkring 56 millioner ord samlet fra mange forskellige elektroniske kilder. Eksempler er integreret i DDO, men du kan også søge direkte i KorpusDK på ordnet.dk, hvor du får endnu flere eksempler på ordets brug.

Ordbog over det danske sprog (ODS) er den store historiske ordbog. Den udkom i 28 bind fra 1918 til 1950. Da den udkom, var det en samtidsordbog med fokus på historisk sprogbrug og den dækker dansk sprogbrug i perioden fra 1700 til 1950. I perioden 1992 til 2005 udkom fem supplementsbind til ODS. Ordbogen blev digitaliseret og tilgængelig på ordnet.dk i 2005.

ODS findes også som app og udgives af Det Danske Sprog og Litteraturselskab.

Retskrivningsordbogen er den officielle danske retskrivning. Den udkom første gang i 1872 som “Dansk Haandordbog”. Siden 1955 er Retskrivningsordbogen udgivet af Dansk Sprognævn og indeholder fra 2005 også de officielle kommaregler. Findes som app.

Sproget.dk er et samarbejde mellem Dansk Sprognævn og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Der er en samlet indgang til Retskrivningsordbogen, Den Danske Ordbog, Ordbog Over Det Danske Sprog og Korpus.dk. Indeholder også nye ord i dansk, sprogklummer, sproglæring og sprognyheder.

Ordnet.dk er Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs portal og indeholder bl.a. Den Danske Ordbog, Ordbog Over Det Danske Sprog, KorpusDK og Dansk Navneleksikon.

Ordbogen.com er en betalingsportal. Men som låner har du gratis adgang til den via bibliotekets hjemmeside dcbib.dk. Her er ordbøger til en lang række sprog: tysk, engelsk, fransk, italiensk, spansk, norsk, svensk. Også Dansk Fremmedordbog, Synonymordbogen og Retskrivningsordbogen.

De nævnte apps er i Tyskland kun tilgængelige i Apples app-store. Android brugere henvises til ordbøgernes hjemmesider.

Tags