Anbefalinger
Anbefalinger

Nobels litteraturpris erstattet af alternativ

08.10.18
Over 30.000 helt almindelige mennesker har været med til at nominere forfattere til ny midlertidig pris.

Et skandaleramt svensk akademi

Det Svenske Akademi uddeler i år ingen litteraturpris. Det stod klart i foråret, hvor en stor del af akademiets medlemmer trak sig på grund af sager om seksuelle krænkelser og nepotisme. Det er første gang siden krigen, at der ikke bliver fundet en nobelprismodtager i litteratur. Læs mere om skandalerne i Ingen Nobelpris i litteratur i år.

Det Nya Akademien

Den svenske forfatter og journalist Alexandra Pascalidou tog i stedet initiativ til at oprette et midlertidigt akademi, Det Nya Akademien. Det skal dels gøre opmærksom på, at litteratur 'skal forbindes med demokrati, åbenhed, empati og respekt', dels uddele en international pris. Svenske bibliotekarer indstillede i sommer kandidater fra hele verden. En åben internetafstemning, hvor mere end 30.000 fra hele verden deltog, snævrede feltet ind til 47 forfattere. Det Nya Academien finder nu vinderen blandt de to kvindelige og to mandlige forfattere med flest stemmer. Vinderen offentliggøres den 12. oktober.

Murakami afslår

De fire nominerede forfattere er Neil Gainman, Kim Thúy, Maryse Condé og Haruki Murakami. Sidstnævnte, som i flere år har været nævnt som et stærkt bud på en Nobelpristager, har dog allerede afvist at ville modtage den alternative pris. Ifølge TV2 udtrykker han ’sin taknemmelighed over at være nomineret og skriver, at det er en stor ære for ham. Men han vil koncentrere sig om sit skriveri uden for mediernes rampelys’.

De tre kandidater

Kim Thúy, født 1968, er fra Vietnam. Hun er ifølge Det Nya Akademien ’kendt for sine korte og elegante historier om at være flygtning eller immigrant, og om de udfordringer der er ved at skulle leve sig ind i en ny kultur.’ På Litteratursiden.dk kalder biblioteksformidler Cecilie Flinck romanen ’Ru’ for 'poetisk og rørende'.

Neil Gaiman, født 1960, er ’en stjerne på fantasyhimlen med læsere fra hele verden og i alle aldre’ skriver Det Nya Academien. Ifølge forlaget Modtryk er han en prisbelønnet mesterfortæller og manuskriptforfatter. Han er oprindeligt fra England, men har i flere år boet i USA. På Twitter har Neil Gaiman mere end 2,6 million følgere, og han har været gæstestjerne i The Simpsons.

Maryse Condé, født 1937, kommer fra Guadeloupe og har vundet flere store franske litteraturpriser. Det Nya Akademien fremhæver, at hun ’ofte viser hvordan kolonialisme har ændret verden, hvordan ofrene i dag er ved at tage deres kulturelle arv tilbage.’ På dansk er udkommet et af hendes værker, ’Breve til verdensborger 6.000.000.000’.

Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig har desværre ikke bøger af Thúy og Condé, men bøgerne kan selvfølgelig bestilles til hjemlån fra andre biblioteker.

Et midlertidigt akademi

Når Det Nya Akademien den 9. december 2018 har afholdt prisoverrækkelsen, nedlægger akademiet sig selv.

 

OPDATERING 12. oktober: Maryse Condé modtager den alternative litteraturpris

Læs mere/kilder

Det Nya Akademin
Stjerneforfatter takker nej til alternativ nobelpris - TV2
The Alternative Nobel: Vote opens for a surprizing new Literature Prize - The Guardian

Materialer