Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Verdens Bogdag 2023: Tips til gode læsevaner

20.04.23
Vi bliver alt for ofte optaget af dagligdagens hastværk eller mobilens lette tilgængelighed og dropper den lidt mere langsommelige bog. Derfor har vi samlet nogle tips, der kan hjælpe dig med at genfinde læseglæden.

Hvert år på William Shakespeares fødsels- og dødsdag den 23. april hylder vi litteraturen på "Verdens Bogdag".

Dagen skal skabe opmærksomhed på bogen som en vigtig kilde til dannelse, viden, tolerance og forståelse. Bogdagen er en god anledning til at minde os om, at litteraturen giver adgang til andre verdener, andre menneskers indre liv og mulighed for at tænke over sit eget. Men i en travl hverdag med konstant digital opmærksomhed, kan det være svært at finde ro til fordybelse. Biblioteket har derfor samlet lidt tips til at genstarte og finde glæden i læsningen. 

Du kan ikke nå alt

Sænk ambitionsniveauet. Lad være med at have for høje forventninger til din læsning i begyndelsen. Hvis du sætter dig for, at du vil læse noget, der er alt for langt eller alt for ambitiøst, kan det dræbe din læselyst allerede, inden du er kommet i gang. Giv dig selv lov til at læse noget kort og overskueligt, som der er større sandsynlighed for, du kommer i mål med. Så kan du altid skrue op for ambitionsniveauet, når du er blevet fanget af fiktionens verden.
 

Lad mobilen være - brug den kun til ebøger eller lydbøger

Mobilen kan være et fremragende værktøj til at indgå i litterære fællesskaber på f.eks. eReolen, Instagram, BookTok og Goodreads. Men mobilen er også en tidsrøver. Selv de mest standhaftige læsere kender dét nok: mobilen bimler og opmærksomheden ryger. Øv dig i at lægge mobilen udenfor række- og hørevidde eller sæt den på forstyr ikke. Hjernen er en muskel, der skal trænes, ligesom koncentrationen.
 

Skab tidslommer

Hvis du er typen, der står tidligt op end resten af familien – særligt i weekender og ferier - kan du bruge tiden til at læse. Det giver en helt særlig ro og fordybelse at begynde dagen med at læse en god bog, hvad enten det er i sofaen eller i hængekøjen i haven. Der er helt stille, og sindet er åbent og ikke fyldt med indtryk og aktiviteter som senere på dagen.
 

Hør mens du kører

Du kan altid have en bog i tasken eller lytte til en bog på eReolen uanset hvor du er på vej hen. I bussen eller i toget kan du bruge tidslommen på at læse. Det oplagte er selvfølgelig at lytte til en bog, mens du kører til og fra arbejde. Det får dig til at slappe af og flytte tankerne væk fra problemer på jobbet.

Brug læsningen som et frikvarter. Når du læser, kan du glemme alt om dagligdagens bøvl og få et åndehul, hvor du bliver grebet af noget andet end dine egne tanker. Læsning kan foregå alle steder og bringer dig automatisk til nye steder - måske ser du ovenikøbet din egen verden på ny. Du kan også kaste dig ud i bøger, som du er tiltrukket af, selvom de ikke er helt lette at læse. Det vil være din motivation, der løfter dig igennem.

Læs efter lyst

Livet er for kort til at læse bøger, vi ikke kan lide. 

Selv læser jeg alt muligt, både aviser, tegneserier, romaner, noveller, krimier, børnebøger, billedbøger, digte, biografier, fagbøger - i en stor pærevælling. Jeg elsker eReolen og lytter meget til lydbøger. Jeg skælner ikke mellem godt og skidt eller tykt og tyndt. Det vigtigste for mig er selve oplevelsen. Og jeg kan også godt finde på at droppe en bog efter 50 sider eller når den første sætning ikke fænger mig! 

Jeg tror fællesnævneren for om det fænger mig er om det er "Brita" - og det kan jeg selvsagt ikke forklare hvad er. Måske det er, om bogen "taler" til mig og det humør jeg er i.

Herunder finder du  nogle af mine gode læseoplevelser, som måske kan inspirere dig.

Materialer