Antistof og antiverden
Antistof og antiverden

Om dette arrangement

Tid
18:55
Pris
Gratis
Target
For alle
Foredrag & debat

Foredrag | Livestream: Antistof og antiverden

07.11.23
Vidste du, at antistof måske gemmer på nøglen til at forstå, hvorfor vi overhovedet kan eksistere? Den 7. november kan du få en introduktion til hemmelighederne, der gemmer sig bag antistof og antiverdenen, når fysiker Jeffrey S. Hangst tager os med i partikelfysikkens verden.

I de seneste år er fysikerne blevet i stand til at producere og studere antistof på måder, som for få årtier siden blev betragtet som ren science fiction. Studier af antistof kan måske afsløre, hvorfor stjerner, planeter og mennesker faktisk er til.

Det gådefulde antistof 

Ordet "antistof" fremkalder ofte vilde forestillinger om f.eks. dommedagsvåben eller energikilder til rumskibe. Men hvad er de videnskabelige facts om antistof? Og hvorfor er der så stor interesse for dette gådefulde antistof? 

Fordi universet slet ikke burde eksistere. For da universet opstod ved Big Bang, burde der være skabt lige meget stof og antistof, og de ville tilintetgøre hinanden. Men antistoffet er pist forsvundet. Studier af antistof gemmer måske på nøglen til at forstå, hvorfor for eksempel stjerner, planeter og mennesker faktisk er til.

Fysikernes teori

I foredraget vil du få en introduktion til fysikernes teori bag antistof og dernæst en dybere gennemgang af det eneste antistofatom, som det er lykkedes forskerne at fremstille: antihydrogen. Antihydrogen, som også kaldes antibrint, er antistof-modstykket til det mindste atom i vores almindelige stofverden, hydrogen - hvis struktur Niels Bohr optrevlede for mere end 100 år siden.

Hvordan er antiverdenen? Har antihydrogen den samme struktur som hydrogen? Falder den opad eller nedad? Få svaret på disse spørgsmål i forelæsningen.

Foredrag ved professor i fysik Jeffrey S. Hangst, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Fri entré. Tilmelding til dcb@dcbib.dk.

Hvad er Offentlige foredrag i Naturvidenskab?

Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab kommer du tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. 

Foredragene livestreames fra Søauditorierne på Aarhus Universitet og arrangeres af Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet, og udbydes sammen med Carlsbergfondet.

Materialer