Celler deler os
Celler deler os

Om dette arrangement

Tid
18:55
Pris
Gratis
Target
For alle
Foredrag & debat

Foredrag | Livestream: Celler deler os

21.11.23
Det faktum, at cellerne i vores kroppe deler sig uafbrudt, gør, at et menneske kan skabes ud fra én celle. Men hvis det går galt under celledelingen, kan det gå rigtig galt! Vær med, når molekylærbiolog Lotte Bjergbæk i sit foredrag fortæller, hvordan cellerne i vores krop fungerer.

Cellerne i vores krop kopierer og deler sig ustandseligt. Dette gør, at et menneske kan skabes ud fra én celle. Oftest går det godt, men når det går galt, kan det så kimen til cancer. I dette foredrag kan du høre molekylærbiolog Lotte Bjergbæk fortælle om, hvordan cellerne i vores krop fungerer og i særdeleshed, hvordan de koordinerer og kontrollerer deres kopiering og deling.

Celler kommer af celler

I 1839 opstod teorien om celler, som den tyske læge Rudolph Virchow senere lavede den populære formulering af: "Omnis cellula e cellula" - "Celler kommer af celler". Det betyder kort sagt, at ud fra én celle opstår en ny. Netop derfor er det helt essentielt, at celledeling foregår så præcist som muligt. Arvematerialet, vores DNA, skal kopieres korrekt, inden det bliver fordelt mellem den gamle og nye celle, og det må kun ske én enkelt gang for hver celledeling. Alt skal foregå i en koordineret og velordnet rækkefølge, som er underlagt streng kontrol. Helt frem til 1980erne var der ingen, som rigtig forstod, hvordan cellens livscyklus var styret.

Cancer

Cancer kan opstå i vores kroppe, når cellens kontrolgener bliver ramt af mutationer og dermed sat ud af drift. Det kan få en celle til at løbe løbsk og foretage uhensigtsmæssig mange celledelinger, som er et kendetegn for cancerceller. Cancer er en uønsket følgesvend til alle flercellede organismer. Og populært sagt en bivirkning af, at "celler kommer af celler", da det tillader, at mutation på mutation kan akkumuleres i en celle. 

Kendskab til cellens kontrolsystemer øger vores indsigt i, hvordan cancer opstår og dermed også, hvordan vi i fremtiden kan behandle og forebygge.

Tag med på en rejse i cellens historie

Tag med på en rejse i cellens historie og bliv klogere på cellens kontrolsystemer. Du vil også blive introduceret for den éncellede svamp, som udgør vores bage-gær, "Saccharomyces cerevisiae", som forelæseren anvender i sin forskning til at undersøge cellens kontrolsystemer. Forskerne forsøger, at "keep it simple" ved at bruge gærceller, men utrolig nok har en gærcelle og en menneskecelle uhyre meget tilfælles.

Foredrag ved Lotte Bjergbæk, lektor i molekylærbiologi, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet

Fri entré. Tilmelding til dcb@dcbib.dk.

Hvad er Offentlige foredrag i Naturvidenskab?

Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab kommer du tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. 

Foredragene livestreames fra Søauditorierne på Aarhus Universitet og arrangeres af Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet, og udbydes sammen med Carlsbergfondet.

Materialer