Uden kryptering, ingen internet!
Uden kryptering, ingen internet!

Om dette arrangement

Tid
18:55
Pris
Gratis
Target
For alle
Foredrag & debat

Foredrag | Livestream: Uden kryptering, ingen internet

14.11.23
Har du nogensinde tænkt over, hvordan vores digitale hverdag ville se ud uden kryptering? I dette foredrag kan du blive klogere på, hvad kryptering egentlig er og hvilken betydning teknologien har for vores daglige brug af internettet.

I dette foredrag kan du høre, hvordan kryptering sikrer, at vi kan kommunikere fortroligt og færdes sikkert på internettet, f.eks. når vi bruger netbank. Og hvad giver udviklingen af "blockchain" os af muligheder i fremtiden f.eks. ved indgåelse og håndhævelse af kontrakter?

Sikker forbindelse

Vi har på kort tid flyttet store dele af vores liv ud på internettet - både privat, arbejds- og forretningsmæssigt. Mange systemer ville bryde sammen, hvis alle havde adgang til alt på nettet. Det ville blandt andet betyde, at ingen brugernavne og passwords ville være sikre, og der ville ikke være nogen garanti for, at det, du sender, når frem uden at være manipuleret.

Den eneste teknologi, der kan løse det problem, er kryptografi. 

Her kan du blive klogere på, hvad der egentlig foregår - herunder matematikken bag - når din browser laver en sikker forbindelse til en hjemmeside, og hvad du selv skal være opmærksom på i den forbindelse.

Mere digitalt

Selvom meget i de senere år er digitaliseret i det danske samfund, er vi ikke nær så digitale, som mange tror. Der er meget store og fundamentale dele, som endnu ikke er digitaliseret, men som har potentiale til at blive det, hvilket vil have økonomiske, tidsmæssige og praktiske fordele, og som for eksempel vil mindske antallet af tvister, retssager, brug af advokater mv. 

I foredraget kan du blive klogere på, hvilke perspektiver der her er i teknologien "blockchain".

Foredrag ved Ivan Bjerre Damgård, professor i datalogi og Jesper Buus Nielsen, professor i datalogi, begge fra Institut for Datalogi, Aarhus Universitet

Fri entré. Tilmelding til dcb@dcbib.dk.

Hvad er Offentlige foredrag i Naturvidenskab?

Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab kommer du tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. 

Foredragene livestreames fra Søauditorierne på Aarhus Universitet og arrangeres af Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet, og udbydes sammen med Carlsbergfondet.

Materialer