Lykke Friis
Lykke Friis

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
7 Euro
Target
For voksne
Foredrag & debat

Foredrag: Tårernes Europa

23.11.23
Krigen i Østeuropa er en af de mange grunde, der får os til at føle, at historien er ved at gå ind i en noget mere urolig og uoverskuelig fase. Heldigvis får Lykke Friis i sin bog "Tårernes Europa" selv de mest komplicerede problemstillinger ned på jorden. Den 23. november kan du møde hende på Flensborg Bibliotek!

Lykke Friis er ekspert i europæisk politik med speciale i Tyskland. Hun er kendt for sine skarpe analyser og sin evne til at få selv de mest komplicerede europæiske problemstillinger ned på jorden. Hun har skrevet Tårernes Europa, som blev nomineret til Læsernes bogpris.

Ny verdensorden

En russisk invasion af Ukraine, sabotage af gasledninger, energikrise, en frygt for tredje verdenskrig - og læg dertil Brexit, autoritære bevægelser, pandemi og et selvsikkert Kina. Det håb om en fri og fredelig verden, der voksede sig frem, da Berlinmuren faldt, er godt tre årtier senere lagt endeligt i graven. Den verdensorden, vi i Europa troede, at vi kendte, er ved at blive en helt anden.

Men hvilken? Og hvad betyder det? Og hvor sikkert er det, at Europa kan holde sammen i kampen mod Putin? 

Det giver Lykke Friis sine bud på i hendes nyeste bog Tårernes Europa, der er afsættet for dette foredrag.

Europa som omdrejningspunkt

Lykke Friis har altid haft det europæiske som omdrejningspunkt -  først som statskundskabsstuderende, forsker, minister, korrespondent i og nu som direktør for Tænketanken Europa. I foredraget tager hun tilhørerne med på hendes personlige, europæiske opdagelsesrejse - fra Moskva og Rom til London og Kyiv, til det nye jerntæppe i Narva og det centrale Tyskland, hvor Putin boede i Dresden i slutfirserne, og hvor Angela Merkel på en række områder svigtede. Anekdoter og pointer illustreres med personligt fotomateriale.

Der er håb

Mødet med den polske frihedshelt Lech Walesa og Ruslands tidligere præsident Dmitrij Medvedev trækkes ind - alt sammen for at forklare, hvad der bragte os til dette vendepunkt i historien og for at give kvalificerede bud på, hvad der venter os. Trods titlen er én af hovedpointerne, at der fortsat er håb. Ligesom i 1989 afhænger det Europa, vi får, i høj grad af os selv. Og aldrig siden 1989 har der været en så bred erkendelse af, at demokrati og fred i Europa ikke må tages for givet.

Foredrag ved Lykke Friis, ph.d., direktør for Tænketanken Europa og tidligere Tysklandskorrespondent hos Berlingske Tidende.

Entré: 7 Euro. Forsalg på biblioteket.

Bibliotekernes festival for historie

Når verden vendes på hovedet er temaet for Bibliotekernes festival for historie, som finder sted fra den 20. - 25. november. Her kan du komme til foredrag med oplægsholdere med et skarpt blik på fortiden og vores vej til nutiden - på biblioteket eller hjemme i din sofa.

Hvad skaber de store brud og omvæltninger?

Bål, brand og krig er stof til gode historier, men hvad skaber det nye og overraskende blik på verden, der får mennesker til at vælge en ny retning? Er det de store personligheder, der fremprovokerer historiens spring og kolbøtter, eller er det de pludselige revolutioner og katastrofer? Måske er det den gradvise udbredelse af nye ideer og religioner, der får hovederne til at snurre? Eller er det mødet med andre kulturer, der nu og i fortiden vender alting på hovedet? 

Bibliotekernes festival for historie kaster lys på de afgørende øjeblikke, der vendte verden på hovedet.

Foredraget er en del af Bibliotekernes festival for historie.

Tags

Materialer