Nordisk litteraturuge 2022. Foto: Jacob Mellåker
Nordisk litteraturuge 2022

Om dette arrangement

Tid
18:00
Pris
8 Euro for fællesspisning. Efterfølgende læsning og foredrag er gratis.
Target
For voksne
Foredrag & debat

Nordisk litteraturuge - Skumringstimen

13.11.23
Også i år slukker flere tusinde biblioteker i hele norden lyset den 13. november, når der inviteres til skumringstime og alle læser det samme uddrag af romanen "Stargate - en julefortælling". Derudover kan du tilmelde dig fællesspisning og glæde dig til et underholdende oplæg om nordiske juleskikke.

Flere tusinde biblioteker i hele Norden slukker det elektriske lys og læser samme uddrag fra romanen Stargate - en julefortælling af Ingvild H. Rishøi.

I Flensborg fortsætter aftenen med et causeri om jul på blandt andet Færøerne. Og inden er der mulighed for fællesspisning.

Jul i Norden - årets tema

De allerfleste mærker en følelse af forventning, når de hører ordet "jul": varme, stemning og samvær, men også ensomhed, sorg og det at føle sig udenfor. Nisser, julemad, julepynt og gaver hører også julen til.

Oprindelig en nordisk midvinterfest

Selve ordet "jul" kommer fra det norrøne ord "jól", som var navnet på den store nordiske midvinterfest, hvor man markerede vintersolhverv. Mens man i den kristne tro forbinder julen med Jesu fødsel, mente man i gammel folketro, at underjordiske væsener vågnede juleaften. Måske er det denne mystik og al forventningen, som gør julen til et spændende tema i litteraturen. For uanset om man fejrer jul eller ej, er ingenting som sædvanligt i Norden, når kalenderen nærmer sig slutningen af december.

Stargate

I år læses et uddrag af Stargate af den prisbelønnede norske forfatter Ingvild H. Riishøj, som blander moderne hverdagsrealisme med referencer til de klassiske nordiske fortællinger. Stargate er en julehistorie om håb, svigt og drømme set ud fra barnets perspektiv. En julehistorie med et kærligt budskab, der kan nydes, læses og læses højt på tværs af generationer.

Oplæser er Linda Hammer, som er opvokset i Kristiansand i Norge. Hun bor i Sydslesvig og arbejder som pædagog i den danske børnehave i Frederiksstad.

Fra Færøerne

Hans Eiler Hammer er født og opvokset på Færøerne og er i dag præst i Sydslesvig. Derudover er han med i bestyrelsen for Foreningen Norden i Sydslesvig. 

Hans vil causere over færøske og norske juleskikke. Hans er gift med norske Linda, og familien har i mange år lavet sine egne færøske/norske traditioner. 
Med ord og billeder vil Hans føre os i god julestemning, selv om vi kun skriver november.

Program for skumringstimen på Flensborg Bibliotek

Kl. 18.00 Fællesspisning. Pris: 8 Euro. Køb billet på biblioteket på forhånd
Kl. 19.00 Oplæsning og derefter foredrag. Fri entré.

Materialer