Bogforside - Ditlevsen, en biografi, af Jens Andersen
Bogforside - Ditlevsen, en biografi, af Jens Andersen

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
7 €
Foredrag & debat

Tove Ditlevsen i ord og sang

28.02.24
Sæt dig til rette og mød en af de største: Tove Ditlevsen. Den 28. februar tegner Jens Andersen et hudflættende ærligt portræt af Tove Ditlevsen, når han besøger Flensborg Bibliotek. Med sig har han pianist og højskolelærer Kristian La Cour, som guider os igennem nogle af Tove Ditlevsen sange.

Nye digte, nye tekster og nye breve. Du får det hele og mere til, når forfatter Jens Andersen deler sin viden og fascination, og pianist Kristian la Cour sidder klar med to buketter af Tove Ditlevsens sange fra en særproduceret Tove Ditlevsen-sangbog, som du får og kan tage med hjem.

Med udgangspunkt i sin nye, anmelderroste biografi tegner Jens Andersen et hudflettende ærligt portræt, der viser Ditlevsen, som hun faktisk var, og ikke som skiftende tider har ønsket at se og forstå hende.

Ditlevsen - set med nye øjne

Tove Ditlevsen har fået en renæssance både i Danmark og internationalt. Mange unge læser hende, der bliver lavet teaterstykker, og man ser på hende med nye øjne. Det samme gjorde Jens Andersen, da han genlæste sin første biografi om Tove Ditlevsen Til døden os skiller, som udkom i 1997. Han valgte at skrive en ny biografi, fordi der er kommet en dybere forståelse for Tove Ditlevsen og hendes forfatterskab. Hun skrev autofiktion før det blev anerkendt, og brugte sig selv og sine nærmeste nådesløst i sit forfatterskab. Hun skrev om psykisk sygdom, misbrug og moderskab, om køn, begær og sex, mens det stadig var tabu. Det forstås bedre nu end i samtiden. 

Familie Journalen

I sin brevkasse i Familie Journalen rådgav Tove Ditlevsen i to årtier kvinder om det gode familieliv. Selv levede hun et kaotisk liv - mor til tre, gift og skilt fire gange - og når det hele brændte sammen i hjemmet, skrev hun allerbedst. Også på lange ophold på psykiatriske hospitaler skrev hun mere og mere flittigt på sit forfatterskab. Ofte har der været mest fokus på det vanskelige og triste, men Jens Andersen også ser hendes lystige personlighed, stærke seksualitet og skarpe humor.

En stor forfatter

"Rigtig gode forfattere har man med sig gennem hele livet og Tove Ditlevsen er en af de helt store i dansk litteratur, som vi har med os gennem livet.", sagde Jens Andersen til Forfatterstafetten den 30. november 2022 i forbindelse med udgivelsen af biografien Ditlevsen.

The Copenhagen Trilogy, der består af de tre erindringsbøger Barndom, Ungdom og Gift, har givet hende et internationalt gennembrud, og i 2021 var den med på The New York Times' liste over årets ti bedste bøger.

Tove Ditlevsen blev født i 1917 og voksede op på Vesterbro i København, som dengang var et fattigt arbejderkvarter. Hun tog sit eget liv i 1976 efter flere forsøg.

Foredragsholderne

Jens Andersen er ph.d. i nordisk litteratur, foredragsholder og forfatter til en lang række prisbelønnede biografier om blandt andet, H.C. Andersen, Dronning Margrethe, Astrid Lindgren, Kronprins Frederik og Kim Larsen. I 2019 udkom en ny udgave af hans debutbiografi, Thit - den sidste valkyrie. Dette er en biografi om Thit Jensen, som han modtog Georg Brandes-prisen 1990 for.
I 2022 udkom Ditlevsen - en biografi, som er hans anden biografi om Tove Ditlevsen.

Kristian la Cour er højskolelærer på blandt andet Askov Højskole, visesanger og komponist til sange og salmer i blandt andet Højskolesangbogen og DGI-Sangbogen. Han har musikpædagogisk eksamen fra Vestjysk Musikkonservatorium og diplomeksamen med obo som hovedfag. Siden 1986 er han musiklærer og mangeårig kursusleder på Askov Højskoles ugekurser.

Forfatter Jens Andersen og musiker Kristian La Cour

 

Billetter

Entré: 7 Euro. Forsalg på biblioteket.

Arrangeret i samarbejde med Den slesvigske Kvindeforening, Sprogforeningen Sydslesvig, DSH -Aktive kvinder i Sydslesvig og Sydslesvigsk Forening i Flensborg By

Læsekreds om Ditlevsen

Har du lyst til at være med i en læsekreds om Tove Ditlevsen, så tilmeld dig ved at skrive en mail til Lene.Lund@dcbib.dk 

Læsekredsen vil kun mødes én gang. Efter foredraget uddeles en roman til dem, der har tilmeldt sig.

 

Materialer